Societat

Insubmissió festiva als peatges

Milers de conductors es neguen a pagar a més d'una desena de peatges

Abertis assegura que “en els pròxims dies” tramitarà les denúncies

El dia 20 hi haurà una segona protesta popular

La concessionària va registrar al matí 2.500 casos d'impagament

“Èxit rotund”, pels uns, i “jornada tranquil·la”, pels altres. La plataforma ciutadana Prou Peatges, que ahir va convocar el primer boicot col·lectiu a onze peatges catalans i tres de valencians per denunciar el greuge de Catalunya respecte a la resta de l'Estat amb les carreteres de pagament, es mostrava satisfeta per la participació de centenars de vehicles en la protesta. A l'altre cap de corda, la concessionària Abertis qualificava la jornada de protesta de “tranquil·la” i sense incidents remarcables. Mentrestant, confirmava que “en els pròxims dies” procediran a tramitar les denúncies contra tots els que s'hagin negat a pagar.

Els conductors que es van sumar al boicot van viure la reivindicació de manera festiva. Amb pancartes amb el lema “No vull pagar” i també amb senyeres i estelades, van fer sonar insistentment els clàxons. Com en els dies anteriors, els empleats d'Abertis van demanar la documentació als conductors, els van avisar que no pagar seria motiu de denúncia, i els van acabar obrint la barrera. Des de primera hora del matí i fins a les dues de la tarda, Abertis va registrar 2.500 casos d'impagament als catorze peatges de Catalunya on s'havia convocat l'acte de protesta. Una xifra que representa aproximadament l'1,5% dels vehicles.

La concentració va provocar un alentiment important de la circulació i, a l'hora punta –la protesta estava convocada per les dotze del migdia–, retencions importants. Fonts d'Abertis admetien que “en algun cas” hi havia hagut “una certa aglomeració”, però destacaven que no es podia parlar de col·lapse. “No han generat cap retenció important a l'autopista”, hi afegien. La concessionària, però, va voler deixar clar que en cap cas no s'havia produït un aixecament de les barreres.

Als peatges catalans on estava convocada oficialment l'acció de protesta hi havia agents dels Mossos d'Esquadra, tot i que la seva presència va servir sobretot per controlar que els manifestants que baixaven del vehicle, per demanar l'aixecament de barreres, no envaïssin la via. L'única actuació remarcable dels Mossos es va fer a la sortida de l'autopista AP-7 de Girona Sud, on unes 300 persones donaven el seu suport als conductors que es negaven a pagar.

Al peatge de la C-32 a Vilassar, el més antic de l'Estat, va ser un altre dels punts calents, i un percentatge molt elevat de conductors van passar sense pagar. En aquest tram s'hi trobava entre els manifestants el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Uriel Bertran, que va repartir tríptics als conductors per animar-los a participar en la protesta. ERC també es va sumar a la iniciativa. El diputat Sergi de los Rios i el president regional d'ERC, Josep Andreu, van participar en la protesta al peatge de l'Hospitalet de l'Infant.

Les carreteres són una vergonya i per això hem de passar per les autopistes. No penso pagar més
Guillem Carbó
veí de l'empordà
El govern està al poder perquè el poble l'hi ha donat, però el poble l'hi pot treure. Hem de dir prou
Anna Maria Boix
vEÏNA DE LLORET DE MAR

El #novullpagar aixeca barreres

Centenars de gironins van protagonitzar ahir una campanya popular d'impagament sense precedents a Catalunya. A les dotze del migdia, i en resposta a la convocatòria popular, molts conductors van arribar expressament, i no pas perquè tornessin del pont del Primer de Maig, al peatge de Girona Sud amb la clara intenció de passar sense pagar. Els cotxes van formar una llarga cua que va ocupar tota l'entrada sud fins a arribar a l'AP-7. Si bé inicialment els operaris d'Acesa anaven prenent nota de les matrícules dels cotxes, un quart d'hora després, el col·lapse era de tal magnitud que es van veure obligats a canviar d'actitud, i es van limitar a recollir els tiquets i a anar obrint la barrera. Un cop passat el peatge, un grup de simpatitzants amb la causa, juntament amb militants d'ERC i de Solidaritat Catalana per la Independència, obsequiaven els conductors amb aplaudiments. Els agents dels Mossos es van mantenir en actitud vigilant i no van intervenir en cap moment.

N. ASTORCH

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.