Societat

Volen aturar l'enderroc de Vil·la Urània, la casa de l'astrònom Comas i Solà a Barcelona

L'AMPA de l CEIP Reina Violant, que durant anys va tenir el parvulari a l'edifici, organitza una protesta aquest diumenge al migdia

Convoquen una concentració dilluns al matí per intentar impedir la decisió de l'Ajuntament

L'AMPA del CEIP Reina Violant ha convocat una jornada festiva de protesta aquest diumenge a les 12h davant la Vil·la Urània, la casa de l'astrònom Josep Comas i Solà (1968-1937), director de l'Observatori Fabra des de la seva creació el 1904, que durant molts anys va acollir el parvulari de l'escola i que, segons denuncien, l'Ajuntament vol començar a enderrocar aquest dilluns 7 de maig.

“Ara ens arriba la notícia que l'Ajuntament vol enderrocar l'edifici, incomplint el desig de l'Astrònom Josep Comas i Solà que va deixar la torreta com a llegat per a la ciutadania i per a usos culturals i pedagògics”, explica l'AMPA en un comunicat.

El parvulari Comas i Solà va abandonar Vil·la Urània, que consta d'una torre i un jardí noucentista, el juny del 2010, moment en què es va traslladar en l'antic edifici de la Guàrdia Urbana, al carrer Trilla de Gràcia, just al costat de l'escola Reina Violant. De fet, l'any passat l'escola i els alumnes van homenatjar Vil·la Urània amb una exposició.

Amb el suport de l'Associació de veïns i veïnes de Gràcia i la FAVB, han convocat una acció de protesta en què es vol enganxar un mural a la paret de la finca (carrer Saragossa número 29) perquè “els nens les nenes i els adults puguin pintar i expressar el que sentim davant aquesta terrible notícia”.

A més, l'AMPA ha fet una crida perquè alumnes, exalumnes, pares i professors vagin aquest dilluns a les 8h del matí davant de Vil·la Urània per intentar impedir l'enderroc de l'edifici. La crida s'ha fet a través del bloc de l'AMPA i també de les xarxes socials. A Twitter s'està utilitzant el hashtag #salvemvillaurania.

Vil·la Urània va ser la casa de l'astronòm Josep Comas i Solà, des d'on va descobrir els planetes menors (804) Hispania, (925) Alphonsina (en honor a Alfons X el Savi), (945) Barcelona -asteroide peculiar per la seva gran inclinació del pla de l'òrbita-, (986) Amelia -dedicat a la seva segona esposa, Amèlia Sala-, (1102) Pepita, (1117) Reginita, (1136) Mercedes, (1188) Gothlàndia, (1626) Sadeya, (1655) Comas Solà i (1708) Polit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.