Societat

La primavera del 99%

El moviment Maig Global, considerat l'extensió mundial dels “indignats”, es mobilitza en més de 160 ciutats per convertir-se en un gran altaveu reivindicatiu

Els activistes britànics tornen a ocupar la catedral de Saint Paul, mentre que la manifestació de Brussel·les té forta presència de residents espanyols a la capital belga

El Global May (Maig global en anglès), també conegut com a Primavera Global i considerat com l'extensió a escala mundial del moviment dels “indignats”, mobilitzava els seus seguidors ahir en més de 160 ciutats d'una trentena de països amb l'objectiu de convertir-se en l'altaveu més gran del món per denunciar la pobresa, les desigualtats, la devastació mediambiental i les males pràctiques de polítics i banquers que, segons aquest moviment, no representen la majoria ciutadans. El Global May es defineixen com la plataforma del 99% de la població i clama per una lluita mundial contra les injustícies. Des d'Austràlia fins al Canadà, passant per Israel, el Maig Global reclamava “justícia social, redistribució de la riquesa i una ètica pública” en una jornada també altament festiva.

Londres

Els activistes d'Occupy London tornaven ahir al districte financer de la City per expressar les seves protestes a les escales de la catedral de Saint Paul. Alguns manifestants van plantar tendes de campanya davant del temple per recordar que, fa sis mesos, van desallotjar-los d'aquest espai públic després d'una llarga batalla legal amb les autoritats londinenques. “L'acampada no va ser mai una finalitat sinó una manera creativa de cridar l'atenció davant la necessitat de construir una alternativa”, explicava un estudiant noruec i exacampat de Saint Paul. Els “indignats” britànics van aprofitar la tarda per visitar alguns bancs i empreses privades del districte financer perquè, segons opinen, formen part de “l'1% que va provocar la crisi econòmica i encara se'n continua beneficiant”. Si bé la reivindicació va ser majoritàriament festiva, hi va haver alguns xocs amb la policia.

Lisboa

Indignació i canvi. Aquest era el lema de la mobilització convocada per la plataforma 15 d'octubre –seguidora dels “indignats”– que reunia més de 2.000 activistes a la plaça del Rossio de Lisboa per anar fins al parc Eduard VII. Entre les consignes es podia escoltar: “Espanya, Grècia i Portugal; la lluita és internacional.” Alguns cartells feien referència a les retallades i reivindicaven La revolució del precaris.

París

La marxa de les banlieues s'iniciava a Saint Denis per ajuntar-se amb d'altres i arribar a mitja tarda a Les Halles, on els pocs participants es van veure envoltats d'un fort desplegament d'antidisturbis.

Berlín

Partint de cinc punts de la capital, milers de berlinesos protagonitzaven una marxa que confluïa a la font de Neptú de l'Alexanderplatz.

Atenes

Només 200 persones es mobilitzaven a la plaça Syntagma, davant del Parlament grec, on fa un any les acampades eren multitudinàries. L'atomització política i els problemes per formar govern semblaven centrar ahir l'atenció dels grecs.

Brussel·les

Més de 700 persones, amb un elevat percentatge d'espanyols residents a la capital belga, protagonitzaven una manifestació tranquil·la pels principals carrers que s'anava aturant davant llocs d'elevat simbolisme, com ara el Banc Nacional o el Palau de Justícia.

Tel-Aviv

Prop d'un miler d'israelians es congregaven a la plaça Rabin de Tel-Aviv per denunciar la carestia del nivell de vida i exigir millores socials amb el lema Torneu el país als ciutadans. També hi va haver protestes a Jerusalem i Haifa.

2.000
“indignats”
es concentren a Lisboa, però només 200 ho fan a Atenes, les capitals de dos dels països europeus més colpejats per la crisi econòmica.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.