Societat

societat

Crítiques pel tancament del centre de menors Montilivi

La jutgessa de menors de Girona i el sindicat Catac-IAC adverteixen dels efectes negatius que pot tenir per als joves interns allunyar-los de les famílies, advocats i jutjats que porten els casos

El proper tancament del centre de menors Montilivi de Girona (amb 25 interns) i Els Til·lers de Mollet del Vallès (amb 49) ha provocat una allau de crítiques procedents d'organitzacions sindicals, de l'àmbit judicial, de diferents partits polítics i fins i tot del síndic de greuges. El sindicat Catac-IAC va denunciar ahir que el tancament d'aquests centres pot suposar la massificació dels altres amb la consegüent generació de greus problemes de seguretat. I també va assenyalar que l'allunyament dels menors de les seves famílies pot implicar un important desarrelament. El responsable de funció pública de la UGT, Xavier Casas, acusa el Departament de Justícia de “voler fabricar un Guantánamo a la catalana”, amb l'“amuntegament” de menors als centres que quedin oberts, on es podrien arribar a concentrar fins a quatre menors per dormitori. “Això provocarà una situació molt contrària a la idea de reinserció que exigeixen aquests centres”, hi va afegir.

La jutgessa de menors de Girona, Montserrat Bastida, va advertir, en declaracions a Catalunya Ràdio, dels efectes negatius que pot tenir per als interns el fet d'allunyar-los del seu lloc de residència, de la família, de l'advocat i del jutjat que porta el seu cas. “Per als joves, quedar-se a prop de casa seva és una motivació per implicar-se en el seu procés educatiu. I el fet d'estar lluny de casa els genera molta angoixa perquè els familiars no els poden anar a visitar per falta de mitjans econòmics”, va dir Bastida.

El PSC demana a Justícia que reconsideri la decisió de tancar el centre de Montilivi adduint motius d'eficiència, perquè manté que és una decisió que va en contra de qualsevol procés de reinserció. ERC també rebutja el tancament perquè, segons la seva opinió, “representaria un pas enrere en la reinserció de joves”. ICV ha qualificat la mesura d'“injusta, profundament antisocial i del tot improvisada”.

El síndic obre una actuació d'ofici

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici pel tancament dels dos centres d'internament juvenil. En un comunicat, Ribó ha valorat positivament el model de justícia juvenil català, del qual destaca que han prevalgut els principis de reeducació i reinserció. I per això s'ha mostrat preocupat per la decisió de Justícia i demanarà al departament informació sobre les causes del tancament i els possibles efectes sobre els menors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.