Societat

El carnet de boletaire ja serà obligatori a la tardor a Poblet

Medi Natural i Poblet regularitzen, per primer cop a Catalunya, la recollida de bolets en una prova pilot

El permís costarà 10 euros, que seran per conservar l'espai, i permetrà collir 6 quilos al dia

A meitat del setembre que ve, per anar a collir bolets al Paratge Natural de Poblet no s'haurà de portar sols un entrepà i un cistell. Per omplir el cistell o almenys per intentar-ho, serà obligatori endur-se un carnet, emès per la junta rectora d'aquest bosc protegit i Medi Natural. És una prova pilot per a quatre anys. Si funciona, es pot ampliar a la resta de boscos de titularitat pública de Catalunya, que són
el 20% del total.

La popularització de l'activitat ha canviat el perfil del boletaire. “Abans venia gent de la zona, experimentada. La promoció als mitjans de comunicació no ha portat més coneixement sobre com collir bolets, però sí més gent al bosc”, explica el director del paratge, Anton Vallvey. Els boletaires inexperts “aixequen el sòl, que s'asseca i impedeix una segona florida de bolets”. Els fongs tenen un paper simbiòtic amb altres espècies i, a aquesta alteració de l'ecosistema, s'hi suma “un munt de deixalles que passem dos mesos recollint”. La regulació s'aprovarà l'1 de juny i encara s'estudia com s'expedirà el carnet. Tindrà una vigència anual i l'usuari pagarà 10 euros per recol·lectar com a màxim 6 quilos diaris de bolets. Els menors i els veïns dels municipis inclosos al paratge –Montblanc, Prades, Vimbodí i Poblet i l'Espluga
de Francolí– estaran exempts de la quota. “Aquests diners es destinaran a la conservació i millora del paratge. Especialment a afavorir l'àmbit micològic, amb aclarides o parcel·les experimentals.”

La regulació és una qüestió complexa. Malgrat que la majoria no en són conscients, per llei, i igual que la fusta o altres aprofitaments forestals, els bolets són un producte propietat de l'amo del terreny. En aquest cas, majoritàriament de la Generalitat (2.276 hectàrees). La normativa també comprèn la zona d'influència del paratge: el bosc comunal de l'Espluga, i dues finques forestals propietat del monestir i de la vinícola Torres. Tots estan d'acord amb la mesura, que afecta 3.703 hectàrees. Els accessos rodats
al paratge estan tancats des del 1996, però és difícil posar portes a un bosc. Hi ha sancions previstes per als qui no portin carnet o incompleixin la resta de la norma. Quan els agents rurals trobin un infractor, la sanció s'imposarà segons el valor comercial dels bolets recollits. No obstant això, “la intenció, els primers anys, és fer més pedagogia que no pas imposar multes”, assegura Vallvey.

La normativa prohibirà remoure el sòl, usar i portar eines com ara aixades o rastells, i obligarà a tallar els bolets amb navalla, en lloc d'arrencar-los. Caldrà carregar-los en un cistell de vímet o palla per afavorir la dispersió de les espores.

LA XIFRA

700
boletaires diaris
pot arribar a rebre el Paratge Natural de Poblet durant la temporada de tardor d'alta recol·lecció.

LA FRASE

Els primers anys, la intenció és fer més pedagogia que no pas imposar sancions i multes
Anton Vallvey
Dir. del Paratge Natural de Poblet

Altres bolets sota control

Després d'anys de debat,
Catalunya assaja a Poblet
el primer pas per a una regulació similar a la que ja te-
nen implantada a Aragó,
Castella i Lleó, el País Va-
lencià i el País Basc.

A Castella i Lleó és necessari un permís. Cal pagar 10 euros –15 si és per a un sol cap de setmana– i entre 240 i 300 euros si els bolets es pleguen amb finalitats comercials. Mig centenar de guàrdies vetllen pel compliment de la normativa. Alguns municipis bascos amb forta tradició boletaire també obliguen a abonar una quota de cap de setmana per omplir el senalló. L'explotació forestal intensiva de les muntanyes basques, on les propietats molt sovint estan tancades pel fil de ferro, i l'existència de més boscos comunals que a Catalunya faciliten la tasca de control. Per contra, a Catalunya sols hi ha un propietari –a Sant Llorenç de Morunys– que l'any passat va anunciar que cobraria per collir bolets. Els propietaris dels boscos catalans no s'apunten a fer pagar els bolets pel cost de tancar hectàrees i hectàrees d'uns boscos, en general, poc rendibles. S'hi sumaria el cost de contractar vigilància per controlar els possibles infractors. Massa car per a uns quilos de bolets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.