Societat

La retallada posa en perill la feina de 2.500 discapacitats

Cau a la meitat el pressupost destinat a la inserció laboral dels col·lectius més vulnerables

El govern negocia amb Madrid perquè apugi l'assignació i també les altres partides de polítiques actives d'ocupació

“Que la crisi no la paguin els més vulnerables” és un dels lemes que més s'han sentit en les manifestacions antiretallades, però el pressupost del govern espanyol és una constatació més que sí, que la crisi la paguen els més vulnerables: si els plans no canvien, la partida que aporta l'Estat per inserir laboralment les persones amb discapacitat física i intel·lectual i trastorn mental a Catalunya es reduirà gairebé a la meitat respecte a l'any passat. Això vol dir passar de 55 a 30 milions, una tisorada que posa en risc més de 2.500 llocs de treball protegits d'especial dificultat –i només parlem de les discapacitats psíquiques– dels 7.300 que hi ha a Catalunya, repartits en un centenar d'entitats sense ànim de lucre.

També perilla la feina de les entitats que aposten pel treball amb suport, que és la integració del col·lectiu a l'empresa ordinària. Gràcies a aquesta figura, en els últims dos anys, més de 4.500 persones amb discapacitat treballen en una empresa ordinària, segons Dincat (Discapacitat Intel·lectual de Catalunya) i Ammfeina (entitats per a la inserció laboral de persones amb malaltia mental). Aquesta retallada afectarà greument els centres especials de treball, alguns dels quals ja han advertit que no podran fer front a les nòmines i n'hi ha que estan preparant expedients de regulació d'ocupació. És el cas d'Ecom, que l'any passat va assessorar més de 1.700 discapacitats, dels quals gairebé 700 van trobar feina, i ja ha començat a tramitar un ERO que afectarà una quarantena dels 130 treballadors. “No només parlem de persones amb discapacitat que poden perdre la feina, sinó que es posarà en risc la cohesió social i es retrocedirà en el camí de la reinserció social i laboral, que encara no s'ha assolit plenament”, alerta Dincat.

Més aturats desatesos

És tota la partida destinada a polítiques actives d'ocupació la que rep la clatellada. Els plans de Madrid són transferir a la Generalitat 198 milions d'euros en comptes dels 457 milions de l'any passat, un 56% menys.

Els sindicats alerten que no només es deixarà a l'estacada les persones amb discapacitat, sinó també altres col·lectius que necessiten un suport especial per trobar feina com ara els joves i els aturats de més edat. També perillen més de 1.000 llocs de treball directes, els dels tècnics que dissenyen i gestionen els plans de formació i inserció laboral. La Generalitat està negociant amb Madrid perquè apugi les partides. Dijous, quan es reparteixin oficialment els fons entre les comunitats, sabrà si ha tingut èxit.

LES XIFRES

30
anys
fa que Catalunya va aprovar la llei d'integració social de les persones amb discapacitat (Lismi).
42
anys
fa que van sorgir entitats que buscaven la integració laboral de les persones amb discapacitat psíquica.

“Si ens retalleu ens abandoneu”

“Si ens retalleu ens abandoneu. Això sí que no!” va ser el lema de la concentració que ahir va aplegar milers de persones (més de 14.000, segons l'organització) a l'Arc de Triomf de Barcelona en un acte de protesta contra la retallada del 50% dels recursos que l'Estat destina a la integració laboral de les persones discapacitades. L'acte, que estava convocat per Dincat i la desena d'entitats que promouen activitats per a discapacitats, va tenir el suport de gairebé tots els partits polítics catalans i els sindicats, i hi van assistir el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias. La protesta es va fer en un ambient festiu, amb actuacions musicals i lúdiques com ara una batucada, una actuació castellera i un flash mob. Com a acte simbòlic s'ha enderrocat un mur que simbolitza les barreres amb què es troben les persones discapacitades en el moment d'aconseguir la plena inserció laboral. En el manifest, llegit per la periodista i exdirectora de TV3 Mònica Terribas, s'ha demanat que la societat protegeixi “les persones més vulnerables” de quedar excloses.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.