Societat

El govern avalarà el pagament fraccionat de la matrícula d'uns 30.000 universitaris

Castellà calcula que la meitat dels estudiants tindran accés a beques directes o podran pagar les taxes a terminis

Avança que s'obrirà una convocatòria per oferir 60.000 hores de docència més en el total de les universitats catalanes

A partir del curs vinent, 30.000 estudiants universitaris catalans podran fraccionar el pagament de les matrícules, en un total de deu terminis i amb un tipus d'interès subvencionat que encara s'ha de pactar. Així ho han acordat el govern i l'Institut Català de Finances, que destinarà 40 milions d'euros a aquest fi. Amb aquest crèdit, serà l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) qui “avalarà els estudiants”, segons ha explicat el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà. El problema que hi ha hagut fins ara ha estat que molt pocs estudiants s'han pogut acollir al pagament fraccionat, ja que les entitats bancàries requereixen avals familiars.

D'aquesta manera entre el fraccionament de la matrícula i les beques, la meitat dels 120.000 estudiants de Catalunya tindran algun tipus d'ajuda pel pagament de la matrícula. A més, la Generalitat també espera augmentar el nombre d'alumnes becats dels 25.000 que hi ha actualment a uns 30.000 pel curs següent. En aquest sentit, Castellà ha recordat el compromís de l'executiu de destinar el 25% de l'augment dels ingressos per la pujada de taxes al fons de beques. El secretari d'Universitats calcula que aquesta xifra arribarà als 30 milions d'euros.

Ara bé, Castellà ha lamentat que l'Estat espanyol no es faci càrrec de la diferència de preus de les matrícules en els alumnes ja becats, i que tampoc no li hagi transferit la competència de beques. Per això, d'aquests 30 milions d'euros, uns 23 milions es destinaran a assumir aquesta diferència que no paga l'Estat i només set aniran al fons català de beques.

Per una altra banda, Castellà ha explicat que el 75% de l'augment de les taxes servirà per obrir una nova convocatòria que oferirà 60.000 hores de docència més en el total de les universitats. Això significarà l'oferta de 1.000 paquets de 60 hores entre totes tots els centres d'ensenyament superior, de manera que els docents que ja imparteixen podran demanar un d'aquests paquets i augmentar el seu número d'hores i també es podran presentar a la convocatòria docents que encara no exerceixin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.