Societat

“Trec els diners; no em crec res de res”

Un jove treballador de l'aeroport retira tots els seus estalvis i els diposita a casa seva, on creu que estaran més segurs

Durant l'últim mes els bancs de l'Estat han comptabilitzat la retirada de 31.000 milions d'euros

La desconfiançaen la solvència dels bancs i caixes és el que mou la gent a retirar els seus diners

Es diu Ismael, té 29 anys, treballa a l'aeroport, té uns quants estalvis i viu a... Aquí s'acaba la seva conversa amb el periodista. El tema és delicat, arrufa el nas i diu: “Ui, massa preguntes. Ja he explicat moltes coses.” L'Ismael s'explica a l'interior de l'establiment Bucofigrup, al carrer Marina de Barcelona, poc després que el dependent li hagi preparat la caixa de seguretat que acaba de comprar per al seu ús particular.

Fins dijous passat, l'Ismael tenia diners en un compte corrent de Catalunya Caixa, però des d'aquell dia els té a casa seva, un pis en un municipi del Baix Llobregat, on creu que dins de la seva caixa de seguretat estaran més segurs que al banc. “No em crec res de res del que diuen i tinc por que els meus diners s'esfumin”, argumenta. Afirma que, com ha fet ell, altres membres de la seva família també retiraran els seus estalvis per guardar-los a casa.

L'Ismael s'explica ple de convenciment, però a la vegada el seu gest denota que actua mogut per un impuls, una por difícil d'explicar, i, per tant, sense haver calibrat tots els pros i contres de la seva acció. És tant així que, quan se li pregunta si ha previst contractar una assegurança, per a la caixa i els diners que hi guardarà, fa cara de sorpresa i reconeix que no hi havia pensat. El front se li arruga i no ho diu, però sembla evident que comença a pensar que potser no ho ha previst tot.

L'única relació que des d'ara tindrà l'Ismael amb la seva entitat bancària és la domiciliació de la nòmina, que inevitablement l'ha de seguir cobrant d'aquesta manera per poder fer front als diversos rebuts que li cobren.

En Josep, un altre ciutadà desconfiat i emprenyat amb els bancs, explica a la mateixa botiga que ben aviat pensa deixar de treballar-hi del tot i que no els farà servir ni per a la nòmina. Té tots els diners a casa guardats en una caixa de seguretat i no sense por, perquè al seu poble en poc temps hi ha comptat “fins a 18 robatoris en domicilis”, explica.

Són només dos exemples, però n'hi ha molts més. Tants, fins arribar als 31.000 milions d'euros que durant l'últim mes han estat retirats dels bancs de l'Estat, ja sigui per disposar-ne per a despeses o per la por a un cataclisme bancari.

La compra i venda d'or també estimula el negoci

No només compren sistemes de seguretat els particulars per a casa seva, també ho fan les empreses. Un dels sectors professionals que ha estimulat la venda de caixes fortes és el negoci de les cases de compra i venda d'or, que amb la crisi han sorgit com a bolets arreu del país. La legislació obliga aquest tipus d'establiments a dotar-se d'una caixa forta per guardar el gènere.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.