Societat

Càritas: “Hi ha un estat d'excepció social”

L'entitat va atendre l'any passat un 28% més de persones que el 2010 en els serveis d'acollida i alimentació

La situació de pobresa ha arribat a uns extrems tan importants pel que fa no únicament al nombre de persones que afecta sinó a la intensitat en què els afecta, segons va advertir ahir el director de Càritas Diocesana de Girona, Ramon Barnera. “S'ha declarat l'estat d'excepció social”, va assegurar amb rotunditat. “La pobresa ja no queda emmarcada en un barri, sinó que ha arribat a l'escala de casa”, va afirmar Barnera, que afirma que la crisi ha començat a tocar de ple la classe mitjana, “aquella que mai no s'hauria pensat que s'hauria d'adreçar a Càritas per demanar ajuda”. I les dades ratifiquen aquesta situació. Càritas va atendre l'any passat un total de 37.109 persones en els serveis d'acollida i alimentació, un 28% més que l'any 2010, quan en van ser 29.005.

El màxim responsable de Càritas Diocesana de Girona reclama una “amnistia hipotecària” per a aquelles persones que, perquè no poden assumir la hipoteca, són desnonades. “Cal aturar els processos de desnonament i garantir el dret a l'habitatge”, va afirmar. I és que, segons va recordar Barnera, el dret a l'habitatge és essencial, com ho és el dret a l'educació, la sanitat i les pensions. I, al seu parer, les continuades retallades d'aquests drets per part de les administracions representen travessar “les línies vermelles”. “Abans de rescatar bancs, caldria rescatar les persones”, va afegir Barnera en clara al·lusió al cost que ha tingut el rescat de Bankia.

El director de Càritas va fer una crida a la societat civil –empreses, entitats i particulars– per treballar en xarxa amb l'objectiu de mantenir la cohesió social. “Hem d'anar tots a l'una; és l'única manera que tenim per sortir-nos-en”, va destacar. No obstant això, va indicar que, si bé s'està en el pitjor moment des que va iniciar la crisi econòmica, desconeix si s'ha assolit el nivell de màxima gravetat o bé si la situació es pot agreujar.

Els representants de Càritas van recordar ahir algunes dades punyents: el 2006, les comarques gironines tenien la taxa d'atur més baixa de Catalunya. I ara, amb 103.200 aturats, un 26,35% de la població activa, registra la més alta. Supera en quatre punts Barcelona (21,61%) i en set punts Lleida (18,76%). La taxa de menors de 18 anys per sota del llindar de la pobresa va passar del 18,5% el 2008 al 23,8% el 2010.

328 adults i 21 infants, atesos pel servei d'habitatge

El servei d'habitatge de l'entitat ajuda les persones que tenen problemes relacionats amb l'habitatge: assessoren aquelles que estan en procés d'execució hipotecària i ofereixen habitatge temporal a persones en situació de precarietat socioeconòmica a través de sis pisos. L'any passat, es van atendre 328 adults i 21 infants.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.