Reportatge

El món geganter, de festa a Masquefa

130 colles de gegants i centenars de músics d'arreu dels Països Catalans celebren la trobada anual a la Ciutat Gegantera 2012

Colles de gegants, gegantons i capgrossos, grallers, dolçainers, flabiolaires i tabalers arribats d'arreu es trobaran aquest cap de setmana a Masquefa, que celebra la festa de la Ciutat Gegantera 2012. S'espera que la cita aplegui uns 4.000 visitants que es trobaran amb un gran ambient geganter, concerts i activitats per conèixer millor aquest poble de l'Anoia. El punt àlgid arribarà diumenge al migdia, quan tindran lloc els actes protocol·laris de traspàs de la colla de la Seu (Ciutat Gegantera 2011) a la colla de geganters i grallers de Masquefa. Començarà així una etapa en què aquesta colla representarà la cultura gegantera catalana passejant arreu els gegants de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, En Treball i Na Cultura i els gegantons Pau i Alegria.

Vint-i-cinc anys

Masquefa acull la festa anual del món geganter coincidint amb el vint-i-cinquè aniversari dels seus gegants, Isidre i Magdalena. “Llavors un grup de masquefins es van plantejar de tenir gegants per a la festa major i van tirar endavant la iniciativa amb el suport de l'Ajuntament. Els nens de l'escola van dibuixar com voldrien que fossin les figures i artistes locals van acabar de donar-los forma. Finalment, el constructor Toni Mujal, de Cardona, va acabar de definir la seva imatge”, explica Elena Fàbregas, cap de la colla de Geganters i Grallers de Masquefa, que hi afegeix: “Nosaltres som una colla petita, d'una quinzena de persones, i per organitzar aquesta festa hem tingut el suport incondicional de l'entitat l'Alzinar de Masquefa, de la colla de geganters i dels grallers de la Llacuna i d'altres colles de la comarca.” Ser una colla petita no treu que els geganters de Masquefa facin una quinzena de sortides a l'any, a més dels balls de les dues festes majors. Entre aquestes sortides, les més significatives han estat a l'origen quan, amb motiu dels Jocs Paralímpics a Barcelona, van participar a la festa amb els gegants a l'Estadi Olímpic i ara fa uns anys, durant el vintè aniversari dels gegants de l'agrupació, en la trobada a Miravet. Entre els projectes de l'entitat figuren participar amb els gegants a la caminada que cada any s'organitza des de la vila a Montserrat i preparar una ruta dels gegants de l'Anoia,

Tot Masquefa

“Estem engrescats perquè tothom ha col·laborat en la preparació d'aquesta festa”, explica satisfeta l'Elena, que recorda que poden comptar amb 160 voluntaris que vetllaran perquè tot surti rodó. El cap de setmana geganter s'obrirà oficialment dissabte amb el pregó i la inauguració del monument de Ciutat Gegantera. Durant tot el matí s'oferiran jocs gegants per a la mainada, grafits per als més joves i tallers i mostres de cultura popular. A la tarda, després de la mostra de balls protocol·laris de gegants d'arreu de Catalunya, sortiran quatre cercaviles simultànies pels carrers de Masquefa. Ben entrada la nit, la cercavila serà de capgrossos i diables. La vetllada es clourà amb un castell de focs artificials i el concert de The Trumpets of Falopi, un grup integrat per músics de l'Anoia i el Baix Llobregat que han compost el primer himne de la Ciutat Gegantera a ritme d'ska, i els Obrint Pas. L'endemà al matí, quatre cercaviles de gegants tornaran a recórrer els carrers de la vila i la festa es clourà amb parlaments de les autoritats i el traspàs de Ciutat Gegantera.

Donar-se a conèixer

Masquefa no vol desaprofitar l'ocasió per donar-se a conèixer i entre les activitats proposades per dissabte hi figuren la visita al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya i una ruta historicoturística guiada pel poble. En aquest recorregut s'explicaran els orígens de Masquefa, la formació del nucli antic, el progrés que va suposar l'arribada del tren, la construcció d'un nou lloc de culte i el procés d'industrialització del municipi.

La ruta comença a l'església de Sant Pere i la Santa Creu, un temple romànic bastit entre finals del segle XII i el segle XIII. El primer document que fa referència a Masquefa data de l'any 963. La visita a la capella del Roser (1600) permet explicar la formació del nucli antic ja que es va construir al bell mig de la vila, al peu de l'antic camí ral. El viatge en el temps s'atura al segle XIX, i porta els visitants fins a la plaça de l'Estació. I és que el 1892 arribava a Masquefa una locomotora, el primer tren que s'aturava al poble, una màquina que aportava noves possibilitats de progrés. Ja al segle XX, cal destacar la construcció de la nova església de Sant Pere, un temple més gran que la capella del Roser, i també de la fàbrica Hijos de Rogelio Rojo, que va oferir una nova manera de guanyar-se la vida als veïns de Masquefa, un poble dedicat tradicionalment a l'agricultura.


Els assistents a la festa de la Ciutat Gegantera tindran l'oportunitat de visitar l'únic centre de recuperació de fauna salvatge de l'Estat especialitzat en amfibis i rèptils: el CRARC. Aquesta institució està dedicada a la rehabilitació de fauna silvestre amb l'objectiu de retornar-la al seu hàbitat natural. També promou la recerca científica i l'educació ambiental. Entre els seus projectes hi figura la reintroducció de la tortuga mediterrània al Parc Natural del Garraf i a la serra de Montsant. De fet, des de l'any 1999, el CRARC ha alliberat prop de 8.000 exemplars de rèptils i amfibis. Entre les espècies més alliberades també hi ha la tortuga de rierol, la tortuga morisca, la serp verda i la salamandra. A les seves instal·lacions s'hi poden veure iguanes o varans de sabana cedits pels seus propietaris per la seva conducta agressiva, cocodrils, amfibis, serps tropicals...

PER ARRIBAR-HI

En cotxe. Es pot utilitzar l'autopista AP-7, sortides Martorell o Sant Sadurní d'Anoia, i enllaçar amb la carretera B-224.
En tren. Estació de FGC. Línia R-6 Llobregat-Anoia.

DADES D'INTERÈS

Dies. 9 i 10 de juny.
Més informació de la festa. www.ciutatgegantera2012.cat www.gegants.cat
Ajuntament. C/ Major, 93 Tel. 93 772 50 30 www.masquefa.cat
Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya. Tel. 93-7726396 www.crarc-comam.net
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.