Societat

universitats

Els estudiants paguen el 21% del cost de la carrera

Catalunya és el territori que té els graus més cars

Alerten que els preus alts fan caure el nombre d'universitaris

L'Observatori del Sistema Universitari (OSU) va irrompre ahir en el debat sobre els preus de les matrícules de l'educació superior amb la publicació d'un estudi que rebat els arguments dels governs català i espanyol per apujar les taxes. Segons l'OSU, els universitaris catalans paguen actualment el 21,38% del cost real dels seus estudis, un percentatge molt per sobre del 15% que estima la Generalitat.

D'acord amb aquests càlculs, a Catalunya no caldria apujar el curs vinent l'import de les matrícules per arribar a la forquilla del 15% al 25% del cost total dels estudis que el decret llei del govern espanyol fixa que han de cobrir els alumnes, i en cas que s'apliqués l'increment del 66% del preu de les matrícules els estudiants pagarien per damunt del que marca la llei.

En la presentació de l'estudi, el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, va criticar els “tòpics” i “falsedats” que els governs utilitzen per justificar les seves “urgències d'estalvi” i va contraposar-hi “estudis rigorosos” com el que es va presentar ahir. Vera Sacristán, coordinadora de l'informe, va constatar que, a hores d'ara, no hi ha una “comptabilitat analítica” que separi el preu de la docència del de la investigació, tal com admet el mateix decret llei del govern espanyol, i que, per tant, es fa molt difícil saber quin percentatge real paga l'estudiant pel servei que rep.

L'OSU estima que un 60% del pressupost es destina a docència i un 40% a recerca, i calcula que en l'exercici 2008-2009, que és l'últim consolidat, els estudiants de l'Estat pagaven, de mitjana, entre un 19% i un 20% de la carrera (un 15,19% els catalans), la qual cosa situa la universitat pública estatal com la sisena més cara d'un grup de 21 estats de la Unió Europea i una de les que menys beques ofereixen. Aquest percentatge s'hauria disparat fins al 21,38% que es paga actualment a Catalunya, que es consolida com el territori de l'Estat on més cars són els graus (entre 910 i 1.423 euros) i un dels que paguen més pels màsters i els doctorats.

Sacristán va alertar que les dades de l'OCDE demostren que als països on hi ha un augment de taxes i no hi ha prou beques cau el nombre d'estudiants que es matriculen en estudis universitaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.