Societat

Estocada als centres especials de treball

El govern espanyol rebaixa a més de la meitat l'aportació a la Generalitat per a aquests centres

Es torna a les polítiques assistencials de fa trenta anys

El govern espanyol ha fulminat els centres especials de treball, la qual cosa comportarà la pèrdua de 8.000 llocs de treball i un retrocés de trenta anys quant a la inserció laboral de les persones discapacitades o amb altres capacitats. I és que ha tancat l'aixeta dels ajuts que fins ara ha concedit a la Generalitat o l'ha deixat mig tancada, reduint fins a un 56% l'aportació per a aquests centres i ha deixat en mans del govern català la patata calenta d'assumir íntegrament el seu manteniment.

En concret, aquesta retallada del 56% afecta les transferències destinades al manteniment de les places en els centres especials de treball que serveixen per finançar fins al 75% del cost del salari mínim interprofessional dels treballadors d'aquests centres, que són persones amb altres capacitats, i del personal de les unitats de suport professional d'aquestes entitats.

El resultat és obvi. Una part important d'aquest personal es queda sense feina i els centres passen a estar sota mínims i han de fer equilibris per poder subsistir. A part, i això és encara més important, el col·lectiu de discapacitats afectat deixarà de quedar integrat en el món laboral i passarà a dependre dels organismes de benestar social i de la protecció familiar. Per tant, hi haurà més costos per als organismes públics que gestionen el benestar social i per a les famílies.

Aquesta retallada cal emmarcar-la en la del 21% que el govern espanyol ha fixat en els pressupostos generals de l'estat del 2012 per al capítol de polítiques de foment de la inserció i l'estabilitat laborals. Dins d'aquest marc, una de les partides més afectades és la transferència a les comunitats autònomes per a programes de foment de l'ocupació, escoles taller, cases d'ofici i tallers ocupacionals. En concret, passa de 1.631 milions d'euros a només 322 milions d'euros, una reducció, doncs, del 80%.

La Generalitat encara té pendents de resoldre les convocatòries de subvencions destinades al foment de la integració laboral de persones discapacitades,que van quedar condicionades a l'existència de disponibilitats pressupostàries i a les transferències de fons per part del govern espanyol. El valor total d'aquestes convocatòries és de 47 milions d'euros i, tot i que no cobreixen ni de bon tros les necessitats dels centres, són més indispensables que mai.

ERC ha denunciat que tot plegat és fruit de la reforma laboral aprovada pel PP amb el suport de CiU al Congrés de Madrid. Segons la diputada d'ERC Teresa Jordà, la reforma va permetre derogar les mesures estatals d'inserció laboral per a persones amb discapacitat aprovades en l'estratègia espanyola d'ocupació 2012-2014. “Aquesta derogació elimina totes les mesures estatals d'inserció laboral que s'havien aprovat i torna a posar en vigor mesures anteriors que porten aquests polítiques al model i als programes existents fa trenta anys”, diu Jordà. I hi afegeix: “Cal exigir a CiU la seva responsabilitat en aquesta problemàtica i que n'assumeixi el cost. No val a dir de nou que la culpa és del Partit Popular. CiU va donar suport a la reforma que ha permès ara les retallades.”

Les famílies afectades, el col·lectiu de treballadors que atén els centres especials de treball i altres persones a títol individual es van manifestar el passat 20 de maig a Barcelona contra les retallades del PP en polítiques d'integració laboral de discapacitats exigint-li la rectificació d'un error que moltes pancartes qualificaven d'històric.

80%
de retallada
per al foment de l'ocupació, escoles taller, cases d'ofici i tallers ocupacionals.
12.800
persones
són les que tenen feina en aquests centres especials de treball a tot Catalunya.
8.000
llocs
de treball es perdran amb les retallades del PP als centres de treball.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.