Societat

Més de 30.000 estudiants catalans comencen avui les proves de la Selectivitat

Els joves comencen a les 09.00 amb els exàmens de Llengua castellana i Literatura

Les notes es podran consultar a Internet a partir del 28 de juny i recollir-les presencialment el 2 de juliol

Un total de 30.338 estudiants de tot Catalunya comencen aquest dimarts les proves de la Selectivitat. De la demarcació de Lleida s'examinaran 1.519 estudiants, del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre 2.800, de les comarques gironines 2.737 i de l'àrea metropolitana 23.282. Les proves se celebraran en 149 tribunals repartits en centres de secundària i edificis universitaris des d'aquest dimarts i fins al 14 de juny. La majoria dels estudiants, 24.601, són dels que enguany han acabat el batxillerat; 2.028 s'han matriculat per lliure -procedeixen de batxillerat d'altres anys amb o sense les PAU- i 3.707 són estudiants de cicles superiors que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

L'estructura de les PAU segueix el nou model que es va començar a implementar l'any 2010 i es divideix en dues fases: la fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i la fase específica, que és voluntària per a l'estudiant. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes -Llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura, llengua estrangera i història o història de la filosofia, a més d'una matèria de modalitat. Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de Batxillerat -que compta un 60%- i la de les PAU -40% restant- podran accedir a la universitat sempre que hagin obtingut un mínim de 4 punts en la fase general. La validesa de la qualificació és indefinida.

L'altra fase, l'específica, els alumnes poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat i permet obtenir fins a 14 punts. En aquest cas, compten les dues millors qualificacions un cop ponderades, obtingudes en matèries vinculades als estudis que es vulguin cursar. Aquí, les notes obtingudes caduquen als dos anys.

Llengua i literatura

Les proves començaran avui a les 09.00 hores, amb els exàmens de Llengua castellana i literatura, continuaran a partir de les 11.00 hores amb Llengua catalana i literatura i Disseny, i a les 13.00 hores els joves afrontaran les Matemàtiques aplicades a les ciències socials i Ciències de la terra i del medi ambient. Després del descans del migdia per dinar, a partir de les 15.30 hores es faran les proves de Literatura catalana i Dibuix tècnic.

Dimecres, les proves començaran a les 08.30 hores, amb Història o Història de la filosofia i continuaran a les 10.30 hores amb Llengua estrangera i Dibuix artístic. A les 12.30 hores, els estudiants afrontaran el Llatí i les matemàtiques i, a la tarda, a partir de les 15.00 hores, Literatura castellana i Tecnologia industrial.

Dijous tindran lloc, a partir de les 08.30 hores, les proves de Geografia, Física i Cultura audiovisual. A les 10.30 començaran els exàmens de Grec, Biologia i Anàlisi musical, i a les 12.30, les d'Economia de l'empresa i Química. Ja a la tarda, a les 15.00 hores, es faran els últims exàmens d'Història de l'art i Electrotècnia.

Pla individualitzat

Com ja es va fer l'any passat, hi haurà un Tribunal únic que acollirà 145 alumnes que en batxillerat han seguit un pla individualitzat vinculat al trastorn d'aprenentatge de dislèxia.

Els 149 tribunals estaran repartits en centre de secundària i edificis universitaris de 19 poblacions. Es tracta de Barcelona, Vic, Terrassa, Bellaterra, Sabadell, Igualada, Manresa, Vilanova i la Geltrú, Castelldefels, Mataró, Canet de Mar, Girona, Olot, Figueres, Lleida, La Seu d'Urgell, Tarragona, Reus i Tortosa.

L'any passat, el 94,54% dels alumnes presentats van superar les proves i la nota mitjana va ser de 6,305. Les notes es podran consultar a Internet a partir del 28 de juny i recollir-les presencialment el 2 de juliol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.