Societat

L'OMS classifica els fums de motor dièsel com a cancerígens

L'Agència Internacional (IARC) sosté que l'exposició a la combustió dels motors de gasoil va associada a l'augment de casos de càncer de pulmó

A l'Estat, els vehicles dièsel ja superen els de gasolina

Les emissions dels motors dièsel tenen des d'ahir la catalogació de cancerígenes per a l'ésser humà. L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC en anglès), dependent de l'OMS, va fer públic un comunicat en què explica que ha classificat aquests fums a la categoria del grup 1, la dels agents amb evidències suficients per ser considerats cancerígens.

Els científics consideren que disposen de suficients evidències per afirmar que l'exposició a les emissions de la combustió del gasoil “està associada a un increment del risc de càncer de pulmó”. El comunicat es va fer públic en el marc de la conclusió d'unes jornades de treball en què van participar diversos experts. La decisió dels experts va ser “unànime”, va dir Christopher Portier. “Vist l'impacte que tenen en la salut humana, l'emissió d'aquestes partícules haurien de reduir-se a tot arreu”, va sostenir. El treball dels científics es va centrar en persones amb treballs que impliquen un alt risc d'exposició, tot i que aquests tipus d'estudi acostumen a ratificar-se després per l'impacte en la població global.

L'ús del dièsel està molt introduït sobretot en el món de l'automòbil. Sense anar gaire més lluny, a l'Estat espanyol des de l'any 2009 el nombre de vehicles que es mouen amb gasoil supera els de gasolina. En vint anys la utilització del dièsel va passar de ser gairebé una exclusiva dels taxis a un ús generalitzat i promogut per les administracions perquè emeten menys CO2, tot i que expulsen altres gasos.

L'OMS reconeix que en els últims anys s'han fet millores per reduir aquestes emissions però es desconeix encara si aquests canvis afecten la salut.

LA FRASE

Vist l'impacte que tenen aquests gasos en l'ésser humà, s'haurien de reduir a tot el món
Christopher Portier
president del grup de treball de l'IARC

Almenys 107 agents nocius per a l'home

El grup 1 d'agents cancerígens estava format l'abril del 2011 per 107 elements. Entre aquests agents hi ha les begudes alcohòliques, l'amiant, el virus del papil·loma humà, la radiació ionitzant i, és clar, el fum del tabac, tant en el cas de fumadors actius com passius. Des del 1971, els experts de l'OMS han analitzat més de 900 agents, d'entre els quals 400 han estat classificats com a cancerígens o potencialment cancerígens per a l'ésser humà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.