Societat

La Generalitat aspira al domini “.catalonia”

El reclama per fer promoció del país, mentre que Barcelona vol dues terminacions

La Corporació d'Internet per a l'Assignació de Noms i Nombres (ICANN, per la seva denominació en anglès) va fer pública ahir la llista de prop de dues mil candidatures de tot el món a rebre un domini propi d'internet de primer nivell (equivalent al “.com” o “.edu”). La Generalitat figura com a sol·licitant del “.catalonia” per a un “ús exclusiu amb la intenció de disposar d'un espai propi a internet per articular les campanyes de promoció internacional de Catalunya i situar el país en diferents àmbits”.

Per la seva banda, l'Ajuntament de Barcelona n'ha sol·licitat dos: el “.barcelona”, que seria d'ús públic per a la comunitat local, i el “.bcn”, que vol reservar-lo com a marca per a l'ús exclusiu del consistori. Roma, París i Londres són altres capitals europees que també reclamen domini propi.

L'ICANN començarà ara un procés d'avaluació de les candidatures, que conclourà a finals d'aquest any o principis del vinent, amb l'acceptació o denegació dels dominis sol·licitats. Durant el procés de sol·licitud dels nous dominis, tant la Generalitat com l'Ajuntament han rebut la col·laboració i el suport de la Fundació Punt Cat, l'entitat que gestiona el domini “.cat” des de l'any 2006.

La comunitat de Madrid (“.madrid”) i dues entitats defensores de la cultura gallega i basca (“.gal” i “.eus”) també han iniciat uns tràmits que, de sortida, ja costen135.000 euros. En cas que la petició prosperi, el manteniment anual és d'una quantitat lleugerament superior.

Pel que fa a empreses privades, només dues de catalanes han reclamat un domini propi (.lacaixa i .mango), mentre que en l'àmbit internacional la més activa ha estat Google, que ha demanat deu terminacions. Tot i això, previsiblement acabaran sent menys les concedides, ja que algunes de les reclamades eren conceptes genèrics, com per exemple “.app” (la més buscada, amb tretze pretendents) “.video” o “.free”, en què toparan empreses rivals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.