Festes populars i fires

LA FULIOLA (Urgell)

Festes del Segar i el Batre

Llavors d'abans

En el marc de la festa del Segar i el Batre, la Fuliola recupera el blat que se sembrava antigament a l'Urgell, la varietat autòctona anomenada xeixa, de la qual només n'hi ha dos camps més a Catalunya. Després de la revetlla de Sant Joan, els segadors es trobaran a les vuit del matí per esmolar les dalles i preparar els manats de vencills i els garrots i començar a segar amb la dalla. Un parell d'hores més tard es convidarà tothom a esmorzar. La festa continuarà amb les demostracions de la sega del blat, en diferents modalitats: manualment, amb dalla i de forma mecànica, amb garbelladora i lligadora. D'aquí a quinze dies, les espigues estaran a punt per batre-les, i llavors se celebrarà la segona part d'aquesta festa tradicional.

24 de juny i 8 de juliol. Durant el matí, esmorzar: coca d'escalivada amb arengada, entrepans de pernil, arengada o llonganissa del tupí, acompanyats de ceba i olives arbequines.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a