Societat

Ensenyament

Les retallades faran que els pares paguin 1.000 euros més per l'escola bressol

Un estudi del PSC alerta que la reducció del 52% de la Generalitat farà que els pares paguin pel curs 2012-2013 uns sis milions d'euros d'increment

La retallada que imposa la Generalitat a les escoles bressol (0-3 anys) tindrà un pervers efecte dominó, que obligarà els pares a pagar uns 1.000 euros més per plaça i curs, i, a la vegada, posarà els ajuntaments en una difícil situació que, en alguns casos, els obligarà a plantejar-se mesures. Uns ajustaments que, en el cas dels municipis, poden ser tan dràstics com posar sobre la taula el tancament de centres municipals o les retallades de personal, amb l'increment del nombre de nens per classe.

Aquest és l'escenari que dibuixa un estudi que ha fet el PSC de les comarques gironines sobre les escoles bressol. Segons el seu primer secretari, Juli Fernández, a banda de la mateixa retallada s'està davant d'una situació que porta directament “al desmantellament de l'estat del benestar” quan, segons Fernández, “hi ha polítiques d'esquerres que, sense defugir ajustos, són efectives.

Un model en joc

I és que en poc temps la Generalitat ha passat d'aportar 1.800 euros per plaça el 2010 als 875 que hi posarà el curs que ve. Entremig, el Departament d'Ensenyament s'havia compromès a contribuir amb 1.600 euros el curs 2011-2012 –que finalment van quedar en 1.300– i el 17 de maig passat la consellera Irene Rigau va anunciar que el govern posaria un màxim de 1.000 euros per plaça per al curs vinent. Finalment, ha quedat en 875 euros.

El president de la FMC, Manuel Bustos, va criticar ahir a Girona que l'aportació de 875 euros anuals per plaça és “injusta”. Bustos va acusar el govern català de “no complir els compromisos” als quals –segons ell– es va comprometre el Departament d'Ensenyament, en la darrera reunió amb les entitats municipalistes, d'abonar com a mínim 1.000 euros.

Per la seva banda, l'AMC, menys crítica, proposa als ajuntaments que es creïn tarifes socials en funció de la renda familiar a les escoles bressol per tal que “es reparteixi l'esforç de les famílies d'una forma més equitativa”.

LA FRASE

Estem assistint al desmantellament de l'estat del benestar quan hi altres polítiques a fer
Juli Fernández
primer secretari del PSC DE LES COMARQUES GIRONINES

Problemes per una diabetis

Una mare de Girona s'ha queixat de les traves que li posen per inscriure la seva filla, l'Ester, en una escola bressol perquè té diabetis. Segons la mare, des de l'Oficina Municipal d'Escolarització li han admès que el personal de l'escola bressol La Baldufa no pot atendre les necessitats mèdiques de la nena i que no poden contractar una vetlladora perquè se'n faci càrrec. La mare assegura que ha demanat reiteradament que li comuniquin per escrit la decisió. El cas es va debatre ahir en la comissió d'escolarització i la regidora d'Educació, Isabel Muradàs, va explicar que s'ha decidit posar-se en contacte amb la família dilluns mateix per analitzar amb quines condicions es pot escolaritzar la petita. Muradàs va negar que s'hagués denegat l'escolarització, i va dir que s'estudiava.

J.N. / D.V.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.