Societat

Una enquesta europea fa evident un greu dèficit en anglès en acabar l'ESO

Més de la meitat dels alumnes de 16 anys acaben l'ensenyament obligatori amb un nivell elemental

Els suecs són els més competents en llengües

Més de la meitat dels alumnes de secundària de l'Estat espanyol arriben a l'últim curs de l'ensenyament obligatori, quart d'ESO, amb un coneixement de la llengua anglesa elemental, que es considera un nivell del tot insuficient per als nois de 16 anys. Aquesta és una de les conclusions d'un estudi comparatiu dut a terme a catorze països europeus, en què destaca Suècia com el país on els joves estudiants són més competents en la primera llengua estrangera. Pel que fa a l'Estat espanyol, l'elaboració de l'estudi va avaluar els alumnes de les Canàries, Andalusia i Navarra, aquests últims van tenir uns resultats molt superiors a la mitjana.

Segons l'estudi, només un 13% d'aquests alumnes espanyols assoleix el màxim nivell previst (B2). En millor situació que Espanya hi ha els alumnes de Portugal i Grècia; en canvi, per sota hi ha Polònia i França. El país on menys interès hi ha per l'aprenentatge d'una llengua estrangera és, per raons que semblen òbvies, la Gran Bretanya. En l'àmbit europeu es va treballar sobre una mostra de 53.000 alumnes, 7.651 dels quals a Espanya, que van haver de passar tres proves de comprensió oral i escrita.

Coincidint amb la difusió d'aquest treball, ahir es va fer públic el contingut d'un eurobaròmetre sobre les llengües en què es recull que el 82% dels ciutadans de l'Estat espanyol creuen que l'anglès és la llengua més necessària, fet que demostra que hi continua havent una gran distància entre l'opinió de la població sobre la importància de conèixer idiomes estrangers i la realitat social sobre el coneixement d'aquests. En aquest sentit, només un de cada quatre ciutadans espanyols afirma que és competent per mantenir una conversa en anglès.

L'enquesta de l'eurobaròmetre deixa clars els beneficis que comporta el coneixement d'un idioma estranger. En aquest sentit, més del 53% dels enquestats afirmen que fan servir diverses llengües en el seu àmbit professional, mentre que el 45% asseguren que tenen una feina millor gràcies al fet que són competents en llengües estrangeres.

La política de llengües d'Europa es va fixar el 2002 per part dels caps d'Estat i de govern en la cimera que es va fer a Barcelona. S'hi va demanar que els alumnes europeus tinguessin des de ben petits la possibilitat d'accedir a dues llengües estrangeres.

LA XIFRA

53.000
nois
europeus de 16 anys han estat avaluats per conèixer el grau de coneixement de les llengües estrangeres.

LA FRASE

Tenim un sistema que dóna massa pes a la gramàtica, i un idioma parlat ens costa
Alfonso González
dir gen. avaluació educativa

Google ajuda a preservar les llengües amenaçades

Google va presentar ahir una plataforma destinada a preservar i difondre les llengües del planeta amenaçades de desaparició, que quantifica en 3.054, i entre les quals hi ha la llengua dels signes en català. El nou web –endangeredlanguages.com– vol documentar al màxim els idiomes amenaçats gràcies a la col·laboració amb lingüistes de tot el món, però els usuaris en general també podran afegir-hi documents en qualsevol format o enregistraments en què es parlin els diversos idiomes. Segons les estimacions de Google, l'any 2100 només es parlaran la meitat de les llengües vives actualment, que són unes 7.000. El gegant tecnològic ha impulsat la iniciativa, però la seva intenció és cedir-ne aviat el control a experts en preservació lingüística.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.