Societat

Solidaritat

“Tota la família s'hi ha d'implicar”

Una família de Girona fa sis anys que acull una nena sahrauí que requereix una atenció especial perquè és intolerant al gluten

Fins demà arribaran un centenar d'infants a la demarcació

“Aquests nens no necessiten uns altres pares. Emocionalment estan molt bé”

La Faida és una nena sahrauí d'11 anys que en fa sis que, de manera ininterrompuda, ve a passar l'estiu a la ciutat de Girona, acollida per la família Coll-Guich. Dolors Guich, la mare de la família acollidora de la Faida, explica que és una experiència que sempre ha estat positiva per a tots els membres de la família, però ressalta que, perquè rutlli, requereix l'acord i la implicació de tots. La família Coll-Guich, té dues filles, la Núria, de 19 anys, i l'Anna, de 16, que estan orgulloses del gest solidari dels seus pares i que ja s'ha convertit també en el seu. I és que si normalment un acolliment d'un nen sahrauí representa un esforç per part de la família acollidora, en el cas de la Faida és major perquè té intolerància al gluten, la qual cosa requereix una major inversió econòmica i més cura en la seva alimentació. Amb tot, Guich parla meravelles de la Faida, de la bona predisposició que va mostrar des del principi a adaptar-se a un nou entorn i uns hàbits diferents, i de l'alegria que desprèn en les diverses activitats que fa, sobretot quan es tracta de jugar amb altra mainada. “És curiós perquè al casal no es fa gaire amb els nens de la seva mateixa edat, però en canvi es desfà pels més petits i també per aquells que tenen alguna discapacitat; és molt carinyosa”, explica Guich. La Faida parla tan bé el català que de vegades fa d'intèrpret al casal. I és una culer de cap a peus. Li agrada molt venir cada estiu i gaudir d'anar en patins, muntar en bicicleta, refrescar-se a la piscina i a la platja, però arriba un moment que desitja tornar amb la seva família i retrobar-se amb els companys sahrauís. “Són nens que no necessiten uns altres pares. Emocionalment, tenen les necessites cobertes i, per tant, troben a faltar els seus pares i els seus amics”, exposa Guich.

La Faida forma part del primer grup de nens sahrauís que ahir va arribar a les 7 del matí al pavelló de Fontajau de Girona per passar els mesos de juliol i agost en terres gironines i participar del programa Vacances en Pau. Des d'ahir i fins demà, arribaran un centenar de nens procedent dels campaments de refugiats del Sàhara Occidental, un nombre que a la demarcació de Girona es manté força estable a pesar de les retallades de les ajudes que pateix l'Associació Catalana d'Amics del Poble Sahrauí (ACAPS)-Girona –organitzadora de l'activitat– per part de les administracions locals i que intenten compensar generant recursos propis i amb la iniciativa privada.

Les famílies que acullen aquests nens són activistes de la causa sahrauí, que reclama el dret a recuperar el seu país i la seva llibertat a través d'un referèndum. Aquests infants són fills i néts dels sahrauís que fa 37 anys que no poden trepitjar la seva terra per culpa dels 2.000 quilòmetres de mur que va aixecar el Marroc i que divideix el Sàhara. A una banda, a Tinduf, al sud-oest d'Algèria, en ple desert, viu la població exiliada en camps de refugiats; a l'altra banda, al Sàhara ocupada pel Marroc, sobreviuen els sahrauís presoners a la seva pròpia terra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.