Societat

Festassa per Cap d'Any

L'Ajuntament de Barcelona estudia els diferents emplaçaments que el Gremi d'Hotels proposa per celebrar una gran festa el 31 de desembre

Els hotelers volen atraure més turistes en unes dates que solen ser fluixes

Barcelona tindrà una gran festa al carrer aquest Cap d'Any. L'Ajuntament de Barcelona està estudiant les diferents propostes presentades pel Gremi d'Hotels i ha assegurat que és “receptiu” al projecte, segons va confirmar ahir la segona tinenta d'alcalde, Sònia Recasens, que no va avançar quins emplaçaments s'estan estudiant.

Amb tot, Recasens va donar a entendre que la proposta és estudiada actualment pels responsables municipals i que es podrà arribar a un acord amb vista al Cap d'Any que ve.

“Seguim el mateix que vam fer quan els comerciants ens van demanar una pista de gel a la plaça de Catalunya, estudiar la proposta i veure si és viable”, deia ahir Recasens. La regidora va valorar de manera positiva que la proposta vulgui millorar l'oferta per al turisme de la ciutat, però va insistir alhora en la intenció de convertir la celebració en una “veritable referència ciutadana”.

El president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos, va assegurar que el fet de tenir una oferta per celebrar la fi d'any estimularia el turisme a la ciutat, ja que els visitants, sobretot els estrangers, senten “certa decepció” en no disposar de cap esdeveniment d'aquest tipus a Barcelona i sí a les principals ciutats turístiques europees. Per Clos, aquesta mancança els pot portar a no repetir la visita a la ciutat l'any següent.

“El desembre és un mes baix que tradicionalment s'ha salvat amb el pont de la Immaculada i amb Cap d'Any, però l'any passat ja vam veure que l'ocupació durant el pont havia experimentat una caiguda en el turisme nacional des del 85% fins al 40%”, va lamentar.

El gremi ha tancat el primer semestre de l'any amb una ocupació mitjana als establiments de la ciutat del 71% (un punt menys que un any abans) i un preu mitjà de 110 euros per nit d'estada, 6 euros més que en el mateix període de l'any anterior, segons va explicar ahir el president, l'empresari Jordi Clos. Les previsions dels hotelers és que l'ocupació els mesos d'estiu se situï en el 85%, el mateix nivell que fa un any.

LA XIFRA

85
per cent
és l'ocupació estimada per als mesos d'estiu als establiments hotelers de la ciutat de Barcelona.

LA FRASE

Els estrangers senten certa decepció en no tenir cap festa de celebració en cap espai de la ciutat
Jordi Clos
president del gremi d'hotels

El sector hoteler, preocupat per la pujada de l'IVA

Pels hotelers de la ciutat, l'augment de l'IVA turístic en deu punts (del 8% reduït d'ara al 18%) seria “difícil de pair” per a un sector en continu creixement i que entre els anys 2011 i 2013 invertirà un total de 782 milions d'euros, 100 dels quals en la reforma de la planta actual. A més, Barcelona obrirà enguany catorze establiments hotelers més i té previstes set obertures més per a l'any que ve. Clos va insistir que “l'augment de l'IVA significarà una disminució de l'ocupació a finals d'any”.

Clos va recordar ahir que a la pujada de l'IVA s'hi ha d'afegir l'aplicació de la taxa turística a partir del novembre i l'increment de les taxes aeroportuàries vigent des de l'1 de juliol, cosa que pot arribar a representar un increment d'entre el 15% i el 16% en el preu que pagarà el turista a finals d'any. Amb tot, el president dels empresaris es va mostrar esperançant que finalment no s'apliqui l'alça.

Pel que fa a l'Eurovegas, sobre el qual ja s'ha pronunciat en més d'una ocasió, el president del gremi explicava ahir que es podria convertir en una oferta complementària de places hoteleres, sobretot per acollir la celebració de grans congressos que ara no es poden celebrar a Barcelona per falta d'allotjament. Per Clos, Eurovegas “podria obrir un mercat que ara no tenim”, i “si es fa bé pot ser una oferta complementària”. A més, hi va afegir que el complex no restaria clients als hotels de la ciutat, perquè es tracta de perfils diferents. Clos va dir que “seria absurd no estudiar” una inversió de les característiques d'Eurovegas, tot i que va demanar garanties que no afectarà ni contaminarà la bona imatge de Barcelona. En presència de la tinenta d'alcalde Sònia Recasens, l'hoteler també va voler destacar el bon ritme en les negociacions del pla d'usos de Ciutat Vella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.