Societat

DÍDAC RAMÍREZ

RECTOR DE LA UNIVERSITAT DE BARCELONA (UB)

“El nou model de taxes hauria de ser transitori”

model ·

“Hi estic en contra, però admeto que és un sistema equitatiu”

“Esperem que no hi hagi un canvi estructural i que el fet de pagar les matrícules en funció de la renda sigui només puntual per la crisi”

“Amb tant frau fiscal s'ha de vetllar perquè no s'abusi del sistema”

Llarga carrera
Dídac Ramírez (Barcelona, 1946) és el rector de la UB des del 2008 i aquest any afronta noves eleccions. Doctor en econòmiques i empresarials, i en filosofia i ciències de l'educació, és també catedràtic d'economia. Va ser vicedegà d'econòmiques i i vicerector d'economia.
El punt feble del
nou sistema és el gran frau fiscal
que arrossega
l'Estat, i Catalunya

Per primera vegada els estudiants universitaris hauran
de pagar les matrícules en funció de
la renda familiar, i segons
uns límits màxims.

Què opina del nou model de
matriculació?
Hi estic en contra, però espero que s'hagi fet només pel moment econòmic en què ens trobem i no sigui un canvi de model definitiu. Jo no comparteixo un model de finançament de la universitat pública que es basi en una recaptació impositiva. El meu model és com el de França, Alemanya i els països nòrdics, en què independentment del color del govern que hi hagi, sempre s'ha mantingut que la universitat pública s'ha de finançar a través dels impostos.
Va ser el ministeri que va establir que els estudiants s'havien de pagar entre un 15% i un 25% del cost dels seus estudis...
I el govern català ha optat per anar cap a la banda alta, i que part dels estudiants, un 40%, arribin a un 25%. Però amb l'assignació de beques s'equilibra. Es podria haver donat un 20% a tothom, fer-ho de manera lineal, però s'ha optat per arribar al 25% de manera esglaonada. En aquest sentit, el que ha fet el nostre govern és més equitatiu.
Es perjudica la classe mitjana?
Sí. Les classes mitjanes estem rebent per tots cantons. Però repeteixo: tot i que no m'agrada, prefereixo aquest sistema equitatiu, que assegura que ningú deixarà d'anar a la universitat per falta de recursos. Seria molt pitjor que tots els alumnes haguessin de pagar el 20% del que val el curs independentment dels seus recursos. El que em preocupa és que darrere d'això hi hagi un canvi de model estructural i que es vulgui instaurar un sistema que basi en les rendes de les famílies els estudis superiors... Això seria greu.
I?
Però aquest model presenta un punt feble i és el risc que comporta el fet de viure en un país amb les taxes més elevades d'Europa de frau fiscal. S'ha
de vetllar perquè les famílies amb ingressos elevats (que recorren a l'economia submergida) no abusin del sistema...
Hi haurà conflictivitat?
No voldria cridar el mal temps, però és evident que els estudiants estan en desacord amb l'augment i el faran públic. Estem parlant d'una situació molt dura en què hi ha famílies que estan al límit... Per això seria important que des del govern es donés esperança i es digués que aquesta és una situació transitòria.
Esforços i més esforços...
Els professors, el personal administratiu i els estudiants ja fa temps que estem fent un esforç per mantenir les prestacions de la universitat i mantenir el nivell. Ara als estudiants se'ls demana un altre esforç. Si es diu que això és per un temps es pot aguantar, perquè estem parlant d'un moment en què no sabem si demà serem intervinguts i això és molt greu, i tothom ha de contribuir a pal·liar la situació. En aquest sentit, no podem extraure la universitat del món i pretendre que es retalli a tot arreu menys a nosaltres. Però hem de saber que aquesta és una situació puntual.
El càstig als repetidors?
El decret que penalitza els que repeteixen diversos cops un crèdit ve de Madrid. No hi estic d'acord. Si abans un estudiant es matriculava de cinc crèdits en pagava cinc. Si ara es matricula de dos per ser més prudent i per por de suspendre, en pagarà dos. Què s'estalvia? En canvi, per als estudiants és més pressió.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.