Societat

La pressió policial al metro de Barcelona rebaixa els furts dels carteristes en un 19%

Cada dia es detenen una mitjana de tres carteristes

Un 78% dels detinguts són reincidents

Aquest estiu el dispositiu s'ha intensificat al màxim,

Els furts han baixat un 19% al metro de Barcelona en un any, de manera que se n'han efectuat 5.242 menys. Aquesta baixada es produeix un any després de la posada en marxa del dispositiu Xarxa entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona per combatre els robatoris al metro i a les línies urbanes del Ferrocarrils de la Generalitat. Fruit d'aquest operatiu, de juliol del 2011 a juliol del 2012 s'han realitzat 1.203 detencions i 2.233 imputacions per furts. Això significa que cada dia es detenen una mitjana de tres carteristes. A més, un 78% dels detinguts al metro són reincidents.

La rebaixa en el nombre de robatoris comesos al metro en un any ha esperonat la Direcció General de Policia i l'Ajuntament de Barcelona a mantenir l'operatiu policial. Aquest estiu el dispositiu s'ha intensificat al màxim, assegura la policia.

D'aquesta manera, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana ja han començat a reforçar el patrullatge uniformat i de paisà en totes les estacions i línies de metro i de Ferrocarrils de la Generalitat. L'objectiu és potenciar l'acció preventiva i de dissuasió dels furts que es produeixen en aquests espais.

El dispositiu combina la presència d'agents uniformats per dissuadir l'acció dels carteristes amb, paral·lelament, la vigilància realitzada per agents de paisà dels Mossos d'Esquadra desplegats pel metro amb l'objectiu d'enxampar els delinqüents habituals.

Així mateix, també es realitzen controls estàtics als principals intercanviadors per tal de detectar possibles carteristes que es moguin per la xarxa.

Menys delictes a Barcelona

El descens de furts al metro de Barcelona va acompanyat també d'una reducció significativa dels fets delictius registrats a la ciutat de Barcelona durant el darrer any. Des del mes de juliol de l'any passat fins al d'enguany, Barcelona ha registrat un descens del 5,61% dels delictes. En el cas dels furts el descens ha estat del 8%.

Segons els Mossos, aquest baixada es deu a la intensificació dels patrullatges i els controls policials realitzats en aquells punts on hi ha més aglomeracions de gent, ja sigui en els intercanviadors, les andanes o entrades a combois.

Tres carteristes detinguts cada dia

En el darrer any els agents han realitzat 1.203 detencions, un 1,52% més que durant el mateix període de l'any anterior. En aquest sentit, cada dia els agents detenen una mitjana de tres carteristes i s'imputen furts a sis més.

D'aquestes detencions, un 30%, és a dir 827, corresponen a detencions per requeriment contra persones que han estat identificades al metro i per tant tenen ordres judicials de detenció. De fet, la presència policial al metro de Barcelona ha fet incrementar notablement el nombre d'aquest tipus d'arrestos.

La resta de detencions, un 7% (376) estan relacionades amb autors que han comès una falta o delicte de furt. La major part de fets delictius que es registren al metro de Barcelona són delictes contra el patrimoni, en la seva majoria furts al descuit.

D'aquestes detencions un 50% es produeixen in fraganti, de manera que els agents enxampen els autors dels fets en el moment de realitzar el furt o poc temps després.

El 78% dels detinguts són reincidents

Els Mossos han revelat l'elevada taxa de reincidència que hi ha en aquests casos. Un 78% han estat arrestats en més d'una ocasió, ja sigui a la xarxa del metro o en qualsevol altre punt de la ciutat o del territori català i per qualsevol tipologia delictiva.

Els agents constaten que generalment els delinqüents habituals al metro estan especialitzats en actuar en aquest espai i amb un 'modus operandi' molt específic. Els principals mètodes utilitzats són el tap i la distracció.

El tap és una tècnica de furt comesa per part d'un grup de persones que actuen conjuntament. Una d'elles capta la víctima a l'andana i espera que entri al comboi. Aleshores, hàbilment, una o dues persones del grup se situen just davant de la víctima i impedeixen que pugi dins del vagó mentre que la resta del grup l'envolta creant una petita aglomeració fictícia.

Els membres del grup situats a darrere fan pressió cap endavant fent veure que també volen entrar-hi, fet que provoca petites empentes sobre la víctima que els lladres aprofiten per robar-li la cartera.

En el cas de la distracció actuen dos o tres persones per cometre el furt, atabalant el turista preguntant-li insistentment una direcció o posant-li un mapa per fer-li preguntes sovint incomprensibles. En aquest moment un dels autors li agafa la bossa o bé li obre la cremallera de la motxilla per posteriorment marxar del lloc.

27.000 patrulles

Durant el darrer any, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han destinat un total de 26.936 patrulles per garantir la seguretat en la mobilitat del transport urbà, prevenir l'acció de carteristes i detenir els principals autors d'il·lícits penals.

Per part de Mossos d'Esquadra, participen en l'Operació Xarxa agents de l'Àrea de Seguretat de Transport Metropolità (ASMET), les Unitats de Seguretat Ciutadana de totes les comissaries de Barcelona, de l'Àrea de Recursos Operatius (ARRO) i de la Brigada Mòbil (BRIMO). La major part de les detencions han estat realitzades per agents de paisà.

En el dispositiu de la Guàrdia Urbana hi han participat els efectius de totes les Unitats Territorials dels districtes de la ciutat, a més d'agents de les Unitats Centralitzades de la Unitat de Policia Administrativa i de Seguretat (UPAS), la Unitat de Suport Diürn (USD) i la Unitat Nocturna Operativa Centralitzada (UNOC).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.