Societat

Estrena tranquil·la del nou sistema de pagament de les taxes universitàries

Els estudiants han de pagar ara el 60% del cost total i, la resta, l'abonaran al desembre

La Generalitat engega un préstec per al pagament fraccionat

El període de matriculació a les universitat catalanes es va iniciar ahir amb normalitat, tot i posar-se en marxa un nou sistema que estableix que durant aquesta setmana els estudiants que es matriculin hauran de pagar el 60% dels cost total. El 40% restant l'hauran d'abonar a finals de desembre, però variarà en cada cas depenent de la beca Equitat que els pertoqui segons el seu llindar econòmic.

En total, al juliol es van fer 48.240 preinscripcions, un 5% d'estudiants menys que l'any anterior; una situació que no es vivia des del 2004. El Consell Interuniversitari de Catalunya va atribuir aquest descens a la reducció d'estudiants majors de 25 anys i als alumnes que han decidit accedir a noves titulacions, però en cap cas creu que sigui per l'augment de les taxes.

Per ajudar als estudiants en el pagament de les matrícules, la Generalitat ha posat en marxa, juntament amb l'Institut Català de Finances (ICF), l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i dues entitats financeres (Caixabank i Banc Sabadell), una línia de préstecs de 40 milions d'euros. Es tracta d'un préstec directe a l'estudiant sense requeriments de garantia, ja que l'aporta la Generalitat, i l'import mínim oscil·larà entre els 500 i 6.000 euros. El termini per tornar el crèdit serà de deu mesos per als alumnes de grau i tres anys per als de màster. La Generalitat preveu que siguin 30.000 els estudiants que se'n puguin beneficiar. Les vuit universitats que ofereixen aquest préstec són la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Rovira i Virgili (URV), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Lleida (UdL) i la de Girona (UdG). La UAB comença avui la matriculació, ja que ahir només va oferir sessions informatives.

En el cas de les matriculacions a les privades, la Ramon Llull manté la mitjana d'1,1 sol·licituds d'accés per plaça en els 33 graus i la doble titulació que ofereix. Per aquest curs, va rebre un total de 3.826 sol·licituds de les 3.480 places ofertes.

LES XIFRES

48.240
preinscripcions
són les que es van fer enguany, un cinc per cent menys que el curs passat.
30.000
estudiants
són els que es beneficiaran dels préstecs que ha posat en funcionament la Generalitat.

Catalunya, on més es paga

Catalunya és la que augmenta més el preu de la matrícula universitària, un 66'7% per als alumnes que tinguin el nivell de renda més alt. Les dades contrasten amb comunitats autònomes com ara Astúries, Galícia, Extremadura i la Rioja, on es congelen les taxes de la primera matrícula, o Andalusia, on només augmenta 29 cèntims, un 2'37%. En total, els estudiants hauran de fer front a un augment d'entre el 15% i el 25%, segons el que decideixi cada comunitat. Per als que es matriculen per segon, tercer o successius cops, totes les comunitats els penalitzen amb un augment variable de les taxes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.