Societat

Més de 57.000 dependents no cobraran l'ajut fins al 2015

Els ajuts per a cuidadors familiars, que representen el 90% de les prestacions actuals, es redueixen en un 15% a partir de l'agost

La reducció de l'aportació de l'Estat a la dependència obligarà els usuaris a pagar més

Tot i haver estat reconeguts com a persones amb dependència lleu o moderada, 57.083 catalans continuaran desatesos, ja que no podran cobrar l'ajut que els correspon per llei fins al juliol del 2015. Així ho va confirmar ahir el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, que va fer balanç dels efectes que tindrà l'entrada en vigor de la reforma de la llei de dependència que el govern espanyol va aprovar la setmana passada per la via d'un reial decret. La reforma implica que tots els pagaments a dependents moderats que presentin la seva sol·licitud a partir d'ara s'ajornaran un mínim de tres anys i es podran fer sense retroactivitat.

Però la retallada de l'executiu espanyol en matèria de dependència va encara més enllà, ja que a partir de l'1 d'agost els ajuts per a cuidadors familiars es reduiran un 15%. Això vol dir, per exemple, que els cuidadors de persones amb dependència severa (grau de dependència 3, nivell 2, segons el barem que ha funcionat fins ara) passaran de percebre 520,69 euros mensuals a cobrar-ne 442,59.

La rebaixa del 15% té un impacte especialment significatiu tenint en compte que, entre els dependents, l'opció de quedar-se a casa a cura d'un familiar ha estat fins ara la més triada per les persones amb dret a una ajuda. De fet, el 90% de les prestacions són per a cuidadors no professionals.

Segons dades actualitzades a 30 de juny, a Catalunya hi ha 106.957 cuidadors no professionals. Però la idea del govern espanyol –que va ser expressada per la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato–, és anar cap a una atenció més professionalitzada “que generi feina i activitat econòmica”. Sota aquesta premissa, el govern estatal deixarà de pagar les cotitzacions a la Seguretat Social dels cuidadors i ha endurit els controls a aquests familiars, exigint-los, entre altres coses, que demostrin que conviuen les 24 hores del dia amb la persona dependent beneficiària de l'ajuda.

Pel que fa als dependents que són atesos a residències, Cleries va avançar que el govern espanyol també ha rebaixat l'aportació i tan sols cobrirà el 9,5% del cost d'una plaça per a dependents severs. Cleries va recordar que Catalunya “mantindrà” el pressupost de dependència, cosa que fa pensar en un augment del copagament imminent per part de l'usuari.

A Catalunya hi ha 152.974 beneficiaris de l'ajut de la dependència, 7.105 més que fa tres mesos. En el segon trimestre de l'any, s'hi han incorporat 10.614 persones, mentre que s'han registrat més de 3.000 baixes.

LES XIFRES

152.974
persones
són beneficiàries a Catalunya de la llei de dependència. 106.957 destinen l'ajut a cuidadors familiars.
1.869
euros
mensuals costa una plaça de residència per a un dependent sever. L'Estat només cobreix el 9,5% del preu.

L'Estat es justifica pel col·lapse

El secretari d'estat de Serveis Socials i Igualtat, Juan Manuel Moreno, justifica la reforma de la llei de la dependència per fer el sistema més sostenible, ja que, actualment, “es troba col·lapsat perquè ha sobrepassat totes les previsions de la llei”. “S'han gastat 2.700 milions més del que estava previst i hi ha 225.000 dependents més del que s'havia calculat”, va explicar Moreno. La reforma suposarà un augment de l'estalvi, “ja que les comunitats autònomes no podien continuar pagant i l'Estat el que ha fet és alleugerir aquesta càrrega”. El secretari d'estat de Serveis Socials i Igualtat afirma que aquesta reforma és “un parèntesi per normalitzar, reorganitzar i oferir uns serveis de qualitat”.

La reforma de la llei preveu orientar el sistema cap al cuidador professional i no pas el cuidador familiar, que era l'esperit amb què la va crear José Luis Rodríguez Zapatero, l'any 2006. Amb aquesta reforma, Moreno creu que es “generaran llocs de treball de manera esglaonada i progressiva” i serà “una oportunitat per als professionals que s'han format els últims anys”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.