Societat

Crit al cel pel cop de decret a habitatge, peatges i recerca

El govern català considera ferida de mort la política de promoció de l'habitatge protegit per la desaparició dels ajuts

Caldrà revisar les bonificacions als peatges perquè l'Estat les sacrifica

La política de promoció de l'habitatge protegit és morta i el sistema de bonificació de peatges, ferit de gravetat. Aquesta és l'advertència que fa el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat per les afectacions que tindrà a Catalunya el real decret de retallades aprovat pel govern espanyol divendres. La secretaria d'Habitatge calcula en uns 200 milions l'impacte global que tindrà sobre la política d'habitatge catalana l'eliminació o la reducció dels subsidis públics als préstecs, les subvencions directes i els ajuts a l'emancipació i la rehabilitació. En el cas del lloguer de protecció oficial, el decret només manté viva la subvenció directa al constructor perquè el promogui, uns 14.000 euros per un habitatge de 70 m² a l'Hospitalet de Llobregat, per exemple. Però l'Estat espanyol deixa de subsidiar els interessos que havia de pagar el constructor pel préstec bancari, ajuts que arribaven als 42.440 euros en el mateix tipus d'habitatge fins al 2010. Pel que fa a la promoció d'habitatge protegit de compra no sobreviu ni la subvenció directa. “Ningú en promourà, perquè el model no s'aguanta”, lamenta el secretari d'Habitatge, Carles Sala. D'altra banda, els 31.130 joves que cobren 210 euros mensuals d'ajut per al lloguer d'emancipació ara en cobraran només 147. Això sense comptar l'impacte de la desaparició de les desgravacions fiscals per l'adquisició d'habitatge.

Quant als peatges, el departament revela que l'impacte del decret serà per aquest any de 62,8 milions, entre els 21,6 que ingressarà de més l'Estat per l'increment de l'IVA als peatges catalans i els 41,2 milions de l'eliminació de les bonificacions. L'Estat no ha consignat aquest any els 20,8 corresponents al 2011 i deixa penjades les bonificacions del 2012 perquè divendres va derogar el decret estatal que alliberava els peatges de Tarragona i Girona de l'AP-7 i de la B-30 del Vallès per als moviments interns. Un impacte econòmic que, en mots del conseller Recoder, obliga a reformar el nostre model de bonificació. El conseller sosté que no es pot deixar fer grossa la pilota del deute pels peatges i la Generalitat s'haurà de replantejar reduir bonificacions.

Les ONG sostenen que CiU destrueix la cooperació

Prop d'un centenar de representants d'ONG de cooperació al desenvolupament es van manifestar ahir a Barcelona per denunciar que el govern “ha destruït la política de cooperació”.

Els estudiants convoquen tres dies de vaga

El Sindicat d'Estudiants (SE), va anunciar ahir tres jornades consecutives de vaga a l'ensenyament de secundària els primers dies d'octubre per tal d'intentar aturar “la contrareforma educativa”.

Retallades també dels programes d'inserció laboral

La Federació d'Entitats d'Atenció i Educació a la Infància i Adolescència denuncia les retallades de la Generalitat en programes d'inserció laboral per a joves que no acaben els estudis.

Contra l'Aena catalana sense competències

Recoder menysté el comitè de coordinació aeroportuària que l'Estat vol crear a Catalunya perquè, tot i que integrarà les institucions catalanes, no tindrà cap poder executiu: “És una espècie d'AENA catalana sense competències; una comissió de fomentar i promoure, tal com diuen a Madrid, sense competència real.” “Manté això del cafè per a tots però amb cafè descafeïnat amb sacarina i llet desnatada”, conclou el conseller.

Un “ofec per a la recerca”, segons Universitats

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va censurar les reduccions de les bonificacions a la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+i) i va dir que és “un ofec a la recerca”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.