Societat

El decomís de tabac andorrà ja supera el de tot l'any passat

En sis mesos ja s'ha superat la xifra de confiscacions de tabac de tot el 2011 i la del 2010

La Guàrdia Civil ho atribueix a una millora de l'eficàcia i no pas a un repunt de l'activitat

Dijous la policia va fer un altre decomís

Durant el 2012 s'està registrant un repunt dels decomisos de tabac de contraban a la frontera amb Andorra. Des de principi d'any ja s'han superat els 300.000 paquets de tabac comissats, quan durant tot el 2011 se'n van comissar 242.024. El 2010 en van ser 262.172.

Ahir mateix, la Guàrdia Civil va anunciar el decomís de 32.000 paquets de tabac ros i 873 bosses de picadura, valorats en conjunt en 118.956 euros, que un home intentava passar d'Andorra a l'Estat espanyol en una furgoneta. Els agents de la Guàrdia Civil van localitzar l'home dijous a les onze de la nit, conduint sense llums per una pista forestal de les Valls de Valira (Alt Urgell). L'home ha quedat detingut a disposició judicial. Aquesta operació se suma a la recent operació contra el tràfic de tabac feta pel jutjat de la Seu d'Urgell a través dels Mossos d'Esquadra, la qual ha comportat la sorprenent detenció de l'exconseller i exalcalde Jordi Ausàs i d'un agent de la Guàrdia Civil de la duana.

Si es mantingués el ritme de decomisos actual, el 2012 podria ser un any històric en comisos de tabac de contraban a la frontera andorrana. Els responsables de la lluita contra aquest tràfic il·legal no s'atreveixen a atribuir-ho a la crisi i prefereixen esperar a veure l'evolució del fenomen. “No podem dir que el perfil del contrabandista estigui canviant per la crisi”, va explicar el capità Vicente Luengo, responsable de comunicació de la comandància de la Guàrdia Civil a Lleida. Luengo prefereix atribuir-ho a una millora de l'eficàcia policial. “Fa un any que disposem d'una unitat canina especialitzada en tabac, i els agents també són cada cop més experts a l'hora de localitzar a la duana el material amagat als espais buits dels vehicles i de recórrer les pistes i els camins de pas més utilitzats” dels 53 quilòmetres de la frontera.”

En tot cas, segons la Guàrdia Civil som lluny de les bandes internacionals organitzades que durant els anys noranta van veure la possibilitat de fer negoci amb la introducció de tabac a la UE lliure d'impostos i que arribaven fins i tot a atemorir la població local. Entre el 1997 i el 2000 l'Estat espanyol va desplegar l'anomenada operació Muntanya amb reforços especials que es va saldar amb 600 detencions i 1,3 milions de capses de tabac comissades.

“No hem tornat a aquella situació, per sort”, diu l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. L'alcalde reclama, com va fer el primer dia, la presumpció d'innocència del seu predecessor i exigeix que el cas s'aclareixi com més aviat millor; a més, subratlla que al municipi no es respira un repunt del contraban. “Això ho haurien de dir les dades policials, però al carrer la sensació no és pas aquesta”, constata.

LA XIFRA

23
passos naturals
al llarg de 53 quilòmetres de frontera amb Andorra són els que fan servir els contrabandistes.

LA FRASE

Gibraltar i els ports de Barcelona i València són ara els principals punts d'entrada
Vicente Luengo
Capità Guàrdia Civil comandància de Lleida

El tabac xinès, la gran amenaça

La major part del tabac provinent d'Andorra lliure d'impostos entra legalment. Els agents de la duana estan acostumats a trobar cartrons de tabac que porten els conductors dia rere dia adduint consum propi. Des del 2009, de fet, els responsables de la vigilància duanera a Andorra han vist com el pas de tabac s'estancava i es disparava en canvi el de divises, amb la retirada de dipòsits dels bancs andorrans i el seu pas d'amagat per la frontera.

Ara, el tràfic de tabac que més preocupa és el provinent de la Xina, ja que s'ha disparat els últims anys. Els punts d'entrada, segons expliquen fonts policials, són els ports de mercaderies de Barcelona i València, i s'amaga en contenidors per distribuir-lo després arreu de l'Estat, tot i que també arriba a través de Gibraltar. La policia adverteix que el tabac xinès imita en aparença les marques comercials habituals però és de pèssima qualitat, fins i tot d'una alta toxicitat. El tràfic de tabac xinès va provocar un altre escàndol recent a les terres de Ponent. El vicepresident de Lleida Bàsquet i empresari fruiter de Torregrossa va ser enxampat amb 2,1 milions d'euros en cartrons de tabac en un dels seus magatzems de fruita.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.