Societat

L'incendi de la Jonquera ja ha afectat unes 13.000 Ha

El foc de Portbou entra en fase de control i deixa unes 50 hectàrees calcinades

Interrompuda la circulació de trens entre Girona i Portbou, així com a la línia d'alta velocitat Figueres-Perpinyà, almenys fins dilluns al migdia

L'incendi de la Jonquera ja ha afectat una superfície d'unes 13.000 hectàrees i continua fora de control. En canvi, el foc que s'ha declarat aquest diumenge a la tarda a Portbou ha entrat en fase de control cap a les 22h.

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha explicat aquest vespre en declaracions a TV3 que el foc segueix descontrolat i es preveu que “presenti dificultats al llarg de tota la nit“. El que més preocupa ara és el front esquerra, el que avança des de Llers cap a Avinyonet, en direcció a l'alta Garrotxa. Puig ha assenyalat que si es manté la virulència del foc es manté al llarg de la nit el balanç de terreny cremat es podria incrementar de manera significativa a primera hora del matí. De fet, si l'incendi arriba a traspassar el pantà de Boadella el potencial de massa forestal que es podria cremar se situaria al entre les “20.000 o 30.000 hectàrees”, ha apuntat Puig.

L'altre front, que es dirigeix cap a França i afecta en aquests instants el municipi de Sant Climent de Sescebes, preocupa menys a Interior.

Les flames han assolit alçades superiors a cinc metres i han avançat a més de 6 quilòmetres per hora. A banda, han generat focus secundaris “difícils de seguir”, que van més enllà dels 200 metres.

Una vuitantena de dotacions terrestres dels Bombers (uns 330 efectius) continuen treballant en les tasques d'extinció de l'incendi, als quals s'han afegit Bombers francesos i membres de les Unitats Militars d'Emergències de l'Estat. Els mitjans aeris no han pogut actuar a causa del fort vent de tramuntana que ha bufat tota la tarda la zona i s'han retirat amb l'arribada de la nit.

La bona notícia és que l'incendi que s'ha declarat aquesta tarda a la comarca, a Portbou, ha entrat en fase a les 22h de la nit. Segons les primeres estimacions del cos d'Agents Rurals, aquest sinistre calcinat 50 hectàrees de vegetació. Molt més tràgic ha estat el balanç personal, ja que precisament en aquest focus és on s'han produït dues víctimes mortals –un home i una noia– i una quinzena de ferits. Una altra persona ha mort com a conseqüència de l'incendi de la Jonquera. Es tracta d'un veí de llers que ha patit un atac de cor al veure la seva casa envoltada per les flames.

S'han habilitat pavellons municipals i altres edificis per acollir els viatgers que han quedat bloquejats per l'avenç del foc i les persones evacuades en alguns municipis. Segons el conseller, hi ha unes 500 persones acollides a Llançà, i també han habilitat equipaments municipals a Figueres, Roses i altres municipis.

Sis carreteres continuen tallades, entre les quals l'autopista AP-7, la N-II i la N-260.

Així mateix, s'ha interromput el trànsit de trens a petició dels Bombers de la línia de d'alta velocitat entre Figueres i Perpinyà, així com a la línia Girona-Portbou (R11). Renfe recorda que no es poden habilitar serveis alternatius per carretera, ja que aquestes es troben tallades a la zona. No està previst que es pugui restablir el servei ferroviari abans d'aquest dilluns al migdia.

Sobre les causes de l'incendi, el conseller ha explicat que tant l'incendi de Portbou com el de La Jonquera han començat al voltant de carreteres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.