Societat

Salut

Un miler de manifestants, en contra de les mesures que retallen els drets sanitaris

Critiquen un canvi de model en el qual l'atenció sanitària es vincula a la cotització a la Seguretat Social

Consideren les retallades “classistes i racistes”

Més de mil persones es van manifestar ahir pel centre de Barcelona en contra de les retallades sanitàries del govern espanyol, que van qualificar de “classistes, racistes i masclistes”, en un acte convocat per la Plataforma pel Dret a la Salut, que integren 50 entitats. Els manifestants van protestar contra la limitació de l'accés a la sanitat dels immigrants indocumentats o els més grans de 26 anys que no han cotitzat a la Seguretat Social, i també contra el que consideren barreres econòmiques a l'accés a tractaments, com per exemple el copagament per medicaments i trasllats no urgents en ambulància.

Trenquen l'equitat

A aquestes mesures aprovades pel govern espanyol, s'hi sumen els ajustos de la Generalitat, com ara l'euro per recepta o la reducció del nombre de llits hospitalaris, que, segons els organitzadors de la protesta, “disminuiran la qualitat del servei i augmentaran l'endeutament de les famílies, que recorreran a la sanitat privada”. Per la seva banda, la secretària de sanitat de la UGT, María José Molina, va advertir que les mesures “trenquen l'equitat, ja que hi ha col·lectius que quedaran fora de la sanitat pública”.

En un manifest a les portes de la Generalitat els manifestants van criticar un canvi de model en el qual l'atenció sanitària es vincula a la cotització a la Seguretat Social i no a la residència com fins ara.

En un moment de la concentració els manifestants van tacar amb pintura vermella una figura de cartró que simbolitzava l'euro per recepta. Després de pintar-la van intentar fer-la entrar dintre de la Generalitat i, com que no ho van aconseguir, la van llançar contra els mossos que custodiaven la porta de l'entrada i van tirar un dels agents a terra.

LA XIFRA

150.000
targetes sanitàries
de persones mortes estaven en actiu, segons va denunciar ahir el Ministeri de Sanitat.

Contra la llei de l'avortament de Ruiz-Gallardón

La reforma de la llei de l'avortament per tal que la malformació del fetus no sigui motiu per avortar que proposa el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, va ser àmpliament criticada. La portaveu de la plataforma, Marcel·la Güell, va denunciar que, a més a més, l'eliminació del supòsit de malformació genètica per avortar la vulguin aprovar a “cop de decret”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.