Societat

Barcelona perfila un pla de xoc contra els desnonaments

L'Ajuntament augmentarà les línies d'ajuts i habilitarà 66 apartaments per acollir temporalment els afectats

També vol que una part dels pisos dels bancs rescatats es destinin a finalitats socials

Enmig d'un marc tempestuós on el conjunt de les administracions estan retallant les polítiques de caràcter essencialment social, l'Ajuntament de Barcelona es pot permetre empènyer en la direcció contrària per la seva situació de relativa solvència financera. Com a exemple d'aquesta voluntat política, l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va presentar ahir un paquet de mesures encaminades a donar resposta a una de les conseqüències més crues de la crisi actual, com és l'augment del nombre de casos de desnonaments de l'habitatge per impagament. Només des de principis d'any, a la capital catalana se n'han comptabilitzat fins a 225, que han motivat la intervenció dels serveis socials municipals.

Aquest pla de xoc específic tindrà un pressupost d'entre 8 i 11 milions d'euros per executar fins al 2015. Una part, uns 2 milions, es destinaran al fons de contingència per a famílies que tinguin dificultats puntuals per pagar la hipoteca o el lloguer. També es reforçarà el servei de mediació entre propietaris i arrendataris que actua en situacions d'impagament, i s'ha signat un conveni amb el Col·legi de Procuradors perquè s'informi amb antelació al consistori de l'execució d'un desnonament. Una de les mesures estel·lars, però, i que Trias va concretar ahir, va ser l'obertura, abans de final d'any, de dos centres d'allotjament temporal per a famílies en situació de risc social que han perdut el pis. En total seran 66 apartaments distribuïts entre l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, situada als carrers d'Indústria i Navas de Tolosa, i una altra residència encaixada al carrer Londres.

Proposta a l'Estat

Trias, però, també ha encetat un estira i arronsa amb el govern de Madrid per aconseguir que els ens locals tinguin més recursos per a polítiques socials. I la solució que planteja pretén aprofitar l'actual conjuntura convulsa que viu el sector financer. En concret, i a través del grup de CiU a Madrid, presentarà esmenes al projecte per a la creació d'un banc dolent per permetre que els ajuntaments gestionin, amb objectius socials, una part del parc d'habitatge de les entitats que han estat rescatades. Per assolir-ho, Trias ha demanat suport a la resta de partits per a una negociació costeruda.

LA FRASE

Vivim una crisi en què cada cop és més necessari que els poders públics ajudin els qui pateixen
Xavier Trias
alcalde de barcelona
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.