Societat

Les festes de Gràcia s'ajusten a les retallades

L'organització suprimeix actes i espais per la reducció dels ajuts

Quimi Portet capitalitza la programació musical

Un altre any, i darrerament ja són uns quants, la festa major de Gràcia haurà de passar el rasclet a la programació per poder emmotllar-se al pressupost. Una decisió dràstica que és motivada per la ja més que previsible reducció –encara no quantificada– de les subvencions procedents de la Generalitat i la Diputació de Barcelona i, sobretot, per les incerteses sobre quan i com es cobraran.

Amb aquest escenari al davant, els organitzadors han optat per suprimir dues de les activitats més arrelades a l'esdeveniment com són les Tardes Plàcides i les Nits al Claustre, el cicle de cançó d'autor en català per on acostumaven a desfilar noms com ara Roger Mas, Joan Isaac o Maria del Mar Bonet. Un patrocinador privat que el costegi en el futur sembla ara mateix l'única solució viable per poder recuperar la proposta en pròximes edicions. Un altre exemple de les estretors econòmiques que assolen una de les festes majors més multitudinàries del país és que caldrà pagar un euro per adquirir el programa de mà.

189.000 euros

La consigna, per tant, és ajustar-se el cinturó al màxim i destinar el gruix dels recursos disponibles –l'A-
juntament de Barcelona manté els 189.000 euros que va aportar el 2011– a ajudar econòmicament els divuit carrers que es decoraran i que donen el tret distintiu a l'esdeveniment. No en va, es calcula que cadascun necessitarà uns 48.000 euros per poder participar en la festa.

En aquest context recessiu, però, també hi ha novetats en l'oferta d'activitats. La més significativa és una ruta de vins sobre les diferents DO catalanes, que recorrerà diversos carrers durant els set dies –del 15 al 21 d'agost– que Gràcia estarà engalanada. Així mateix, enguany també es recupera la que s'havia consolidat com la gran proposta musical de l'esdeveniment, el Festigàbal de la plaça Rovira, que l'any passat no es va celebrar per un cúmul de desacords. Quimi Portet (el 19 d'agost) n'és el cap de cartell, sense obviar el recital que oferiran el duo Pascal Comelade i el poeta Enric Casasses (el 21 d'agost), entre altres.

Limitacions als guarniments per facilitar el pas

Potser una de les imatges més característiques de les festes de Gràcia és la dels carrers guarnits amb elements reciclats i la consegüent gernació popular que hi transita. Enguany es farà una prova pilot per intentar garantir que aquesta cohabitació sovint complexa entre espai i visitants sigui més fluïda. D'aquesta manera els divuit carrers que es decoraran en aquesta edició –Providència és baixa respecte a l'any passat– han rebut la recomanació d'agrupar tots els elements ornamentals, les barres de bar i les paradetes a una sola banda de carrer, per deixar alliberada com a mínim una vorera que faciliti el pas de persones, especialment les que tenen mobilitat reduïda, i perquè de retruc es garanteixi la preservació dels guarniments. Igualment, cadascun d'aquests tindrà un punt d'informació amb un codi QR que permetrà que les persones que disposin d'un telèfon intel·ligent puguin accedir a la programació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.