Societat

salut

Les vacances, un bon moment per relativitzar els problemes

Els psicòlegs recomanen dedicar l'estiu a canviar el ritme, desconnectar i donar importància a coses que durant l'any es passen per alt

Des que ha començat la crisi s'han detectat més quadres d'angoixa i tristesa

Oblidar que estem en crisi és molt difícil, però relativitzar sí que és possible. El període de vacances és un moment ideal per canviar el ritme, desconnectar i intentar donar importància a coses que durant l'any es passen per alt, però els psicòlegs adverteixen que aquest any, en què el país viu immers en una crisi brutal, i l'augment del nombre d'angoixes i quadres depressius és molt important, a molta gent li costa fer aquest pas de desconnectar i relativitzar.

“El pitjor problema ara mateix és la situació d'incertesa i que molta gent no es pot treure del cap un futur immediat insegur, el fet de no saber què passarà quan es reincorpori a la feina, per exemple”, explica Lídia Julià, psicòloga de l'ISEP Clínic de Girona. Per aquesta psicòloga, el problema és “no poder tancar temes”. “La ment humana –insisteix– té capacitat d'oblit, però només quan un tema està tancat. Quan un tema està obert és impossible abstreure-se'n.”

La gestió de la incertesa és el que més costa de passar i les males notícies ens aclaparen. “No entenem què passa, com funciona l'enginyeria financera... i això encara ens causa més angoixa”, manté Julià. I no obstant això, diu aquesta psicòloga, “molta gent ha fet el tomb i comença a valorar coses senzilles a les quals no donàvem valor”. Recuperar la felicitat de les petites coses és una de les receptes dels professionals que diàriament tracten persones angoixades.

“Tenir una bona actitud és un primer pas per sobreposar-se”, diu. Entre altres coses, doncs, els psicòlegs recomanen tenir el temps ocupat i no deixar massa hores mortes “per anar encadenant pensaments negatius”.

Les petites coses

No són pocs els moviments que aposten pel que s'anomena “decreixement” i recuperar la felicitat de les petites coses: passejar per la platja tot conversant amb un amic, per exemple. “Pel que veig, la gent va canviant de mentalitat. I això no és dolent, tenint en compte que estàvem depenent massa dels béns materials. És un canvi de tendència que s'observa tant en els adults com en els infants”, explica.

“La realitat és la que és i l'única diferència és com te la mires. S'ha de poder ser feliç amb unes altres prioritats”, diu aquesta psicòloga (partint, és clar, de la base que les persones tinguin uns serveis mínims coberts i que no estiguem parlant de misèria).

Des que va començar la crisi, però, a mesura que avancen les apocalíptiques notícies que s'està desmantellant l'estat del benestar (a mesura que avança l'atur i les baixades de sou, i puja el preu dels productes), el nombre de consultes al psicòleg ha augmentat.

Depressió, ansietat...

Un informe de Sanitas Responde, un servei personalitzat d'orientació, atenció i suport telefònic i en línia en matèria de salut, assegura que el 34% dels clients que hi truquen tenen depressió i el 30%, ansietat o estrès. Més del 80% dels clients que sol·liciten ajuda són dones.

L'equip de psicòlegs de Sanitas Responde assegura que la preocupació, la tristesa i l'angoixa són els principals símptomes que tenen les persones que han d'afrontar problemes derivats d'una situació econòmica adversa. Això els provoca depressió, ansietat i estrès. “Hem detectat un augment significatiu de persones que presenten símptomes com ara abatiment, tristesa, frustració i angoixa associats a situacions de desocupació, problemes econòmics o laborals”, manté la doctora Clara Esteban, directora mèdica del Servei de Promoció de la Salut de Sanitas.

I adverteix que “molta gent que busca ajuda desconeix què li passa exactament”. “El perill per a aquestes persones –manté la doctora– és que es deixin portar pel desànim general de la societat i no donin importància als símptomes que presenten, que es poden resoldre amb l'ajuda adequada.”

LA XIFRA

80
per cent
de les persones que demanen ajuda al psicòleg des que va començar la crisi són dones, segons Sanitas.

LA FRASE

La ment humana té capacitat d'oblit, però només quan un tema està tancat
Lídia Julià
Psicòloga de l'isep clínic girona

La platja, el primer antídot contra l'estrès

Hi ha moltes maneres per trencar amb la rutina i l'estrès d'un any de feina, però la millor és –segons una enquesta estatal del portal d'internet Muchoviaje.com– la platja. El 37% de les persones enquestades per fer aquest estudi diuen que prefereixen la sorra i el mar per passar uns dies de descans fugint de preocupacions, mentre que creix el nombre de persones que creuen que la millor manera és buscar la pau i el recer de les muntanyes. El mateix estudi ha preguntat sobre les raons per necessitar unes vacances i el 48% dels enquestats afirmen que volen tallar amb la rutina del dia a dia i el 41%, que necessiten descansar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.