Societat

El govern espanyol amenaça Facua per les seves campanyes contra les retallades

L'Institut Nacional del Consum adverteix l'associació de treure'ls la condició d'associació de consumidors i usuaris

Sanitat i Consum insta per carta l'entitat a retirar de la seva web les crítiques a les tisorades en educació i sanitat

L'associació Facua-Consumidors en Acció serà exclosa del Registre Estatal d'Associacions d'Usuaris si no retira de la seva web campanyes contra les retallades que afecten educació i sanitat, segonsla carta que ha enviat a aquesta entitat la secretària general de Sanitat i Consum, Pilar Farjas.

Farjas, que presideix l'Institut Nacional de Consum, considera que Facua s'ha estat extralimitant en les seves funcions amb la campanya denominada “vaga de consum”, en què va demanar que el 19 de juliol no es consumís en protesta per la pujada de l'IVA, i en altres campanyes contra les retallades que afecten serveis públics com la sanitat i l'educació.

En la carta enviada a Facua, Farjas es refereix concretament al contingut “de l'epígraf ‘campanyes de consum', que habitualment fa aquesta organització i actuacions en mitjans de comunicació que sobrepassen els fins que defineixen aquest tipus d'associacions, que l'acosten més a un altre tipus d'organitzacions socials”. L'alt càrrec del ministeri de Sanitat i Consum requereix a Facua que retiri de la seva web “les campanyes objecte del present requeriment així com abstenir-se en el futur de realitzar qualsevol altra actuació que no es correspongui amb els fins que són propis a les associacions de consumidors i usuaris”, per a la qual cosa li dóna un termini de 15 dies.

“En cas d'incompliment es procedirà a decretar la pèrdua de condició d'associació de consumidors i usuaris i la seva exclusió del Registre Estatal d'Associacions de Consumidors i Usuaris”, conclou el requeriment.

El portaveu de Facua, Rubén Sánchez, ha dit que “per obligació i convicció moral” no desistiran en la seva defensa de la sanitat i l'educació pública i, en entre altres assumptes, en el seu rebuig a la pujada de l'IVA, i ha advertit que si són exclosos del registre d'associacions d'usuaris recorreran als tribunals.

Sánchez ha assegurat que “no hi ha cap argument legal de pes” que doni suport al requeriment ministerial i ha recordat que al Consell de Consumidors i Usuaris les associacions com Facua reben informes governamentals perquè valorin projectes de normativa que afecten la sanitat pública, cosa que en la seva opinió contradiu al requeriment.

“El que ens planteja el govern espanyol és un autèntic atemptat a la democràcia; la normativa no ens prohibeix defensar l'usuari de la sanitat pública, ni davant una negligència ni davant les retallades”, ha afirmat Sánchez al rebutjar l'argument que la tasca de Facua s'hagi de limitar a la sanitat privada i a l'educació privada.

Sobre el requeriment ha afegit que la carta “té un contingut matusser, incapaç d'argumentar l'inargumentable; és una censura que pretén anar més lluny del que cap govern ha anat; en 30 anys hem patit discriminacions i retirada de subvencions però mai s'ha arribat a aquest extrem”.

“Ni cedirem al xantatge, ni deixarem de cridar a la mobilització als ciutadans”, ha afegit el portaveu, que també ha assegurat que l'eventual sortida de Facua dels Consells Consultius i la retirada de subvencions no “enfonsaran l'associació, sinó que la faran més forta”, ja que el seu finançament també recau en els seus socis.

Sánchez ha assegurat que el 13 d'agost--el requeriment té data del 30 de juliol- la junta directiva de Facua celebrarà una reunió extraordinària per tractar aquest assumpte i en els pròxims dies iniciaran contactes amb organitzacions socials i polítiques i, també a nivell internacional, amb altres organitzacions de consumidors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.