Societat

educació

Els pares accediran a dades d'altres en la preinscripció

La Generalitat crea un protocol perquè qui sospiti de frau conegui el nom i l'adreça de famílies del mateix curs

Amb la mesura es pretén lluitar contra la picaresca en el procés d'escolarització

La Generalitat ha posat en marxa un protocol per facilitar, a les famílies que ho demanin, les dades d'altres famílies que hagin preinscrit els seus fills a la mateixa escola per tal de lluitar contra el frau en aquest procés. Segons va explicar a TV3 la directora general d'Atenció de la Família i a la Comunitat Educativa, Meritxell Ruiz, el Departament d'Ensenyament ha enviat a les escoles de primària i als instituts una circular amb les instruccions de com cal actuar en aquests casos.

Les famílies que sospitin que hi ha hagut frau en el procés de preinscripció hauran de sol·licitar les dades al centre educatiu, que els facilitarà el nom, cognoms i adreça d'una o de totes les famílies que s'hagin preinscrit o matriculat en el mateix curs. Els sol·licitants no podran saber, però, dades considerades “íntimes” com la renda familiar o les possibles discapacitats dels aspirants a la plaça escolar. La família de què es demanin les dades serà informada del procés i se li revelaran les dades dels sol·licitants.

Les famílies ja tenien la possibilitat legal de demanar aquest tipus de dades, però no hi havia cap protocol fixat. El canvi de procediment s'ha dut a terme a partir de la denúncia que el 2010 va fer una família de Sabadell a qui l'Agència de Protecció de Dades va donar la raó.

L'Associació per la Transparència en la Preinscripció Escolar (ATPE) va celebrar ahir la mesura implantada per Ensenyament pel caràcter “preventiu” i dissuasiu que tindrà el protocol. “És molt positiu que qui vulgui fer frau sàpiga que té un percentatge molt alt de ser descobert”, valora Miquel Pérez, portaveu de l'ATPE, que assegura que “va agafant força la idea que hi ha més controls”.

Menys entusiasta es va mostrar la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac), que tot i que va admetre que el falseig de dades és una pràctica habitual, va alertar que amb aquest procediment nou les famílies es poden enfrontar. Per la Fapac, ha de ser l'administració i no els pares dels alumnes els que facin la tasca d'identificar el frau.

En tot cas, serà l'administració la que verificarà les dades i, si en detecta alguna irregularitat, l'alumne perdrà la plaça i serà reassignat a un altre centre. Si el curs ja ha començat, s'esperarà al següent.

LA DATA

12.09.12
És el dia que el curs
escolar 2012-2013 començarà als centres de Primària de Catalunya. A Secundària, l'endemà.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.