Societat

La sensació de calor intensa durarà fins dissabte

La temperatura baixarà avui un o dos graus

El Prepirineu i l'interior van tornar a superar ahir els 40 graus

Les temperatures començaran a baixar un o dos graus avui, però la sensació de forta calor, que es va instal·lar dijous passat, durarà fins dissabte. Les que començaran a afluixar són les anomenades nits tropicals, que han complicat les hores de son a molts ciutadans, amb sufocants mínimes nocturnes per sobre dels 25 ºC en molts municipis de l'interior, com els 27,7 ºC que es van registrar la passada matinada a Margalef (Priorat) i els 26,9 ºC de Barcelona ciutat.

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya és que on hi ha més probabilitats de calorada forta és a les comarques de Lleida, tot i que les mesures de vigilància en qüestió de salut per a les persones més vulnerables continuen vigents a tot el país, així com les preventives per l'alt risc d'incendi. Onze massissos i altres espais naturals continuen tancats per evitar focs.

Els bombers van actuar ahir en diversos petits focs, el més important dels quals es va declarar a Subirats (Alt Penedès), on es van cremar una hectàrea de matolls i una petita superfície arbrada. El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès des de dijous passat 110 persones per patologies relacionades amb l'onada de calor.

Rècord a la Vall d'en Bas

Les màximes d'ahir es van tornar a produir al Prepirineu lleidatà, Organyà (Alt Urgell), amb 40,9 ºC, i a punts de l'interior com ara Isona i Conca Dellà (Pallars Jussà), amb 40,5 ºC, i Artés (Bages), amb 40,1 ºC. A la Vall d'en Bas (Garrotxa) es va arribar als 38,2 ºC, el valor màxim des de l'any 2000, en què es van començar a controlar les temperatures.

Protecció Civil va advertir ahir que a Agullana (Alt Empordà) es va superar el llindar d'ozó troposfèric i es va recomanar a gent gran, infants i malalts evitar fer esforços a l'aire lliure.

Proveïment d'aigua amb cisternes a la Segarra

 El Consell Comarcal de la Segarra ha començat aquesta setmana a contractar camions cisterna per al proveïment d'aigua a diversos pobles de la zona alta del territori. Concretament, desenes de camions ja han omplert dipòsits a Talavera, Plans de Sió i Ribera d'Ondara. El subministrament va destinat sobretot a granges i es deu al fet que pous i aqüífers de la zona estan buits a causa de la sequera i la falta d'un bon abastament a la zona.

Cada estiu aquests pobles de l'Alta Segarra es veuen obligats a comprar l'aigua, i des de fa anys reclamen un proveïment nou que els solucioni aquestes mancances. El projecte de captació del canal Segarra-Garrigues està pendent d'adjudicació, però la crisi ha reduït i ha aturat moltes de les inversions previstes. Ara s'abasteixen en part del canal d'Urgell i els pous, però és insuficient, i en períodes de sequera, augment de població a l'estiu i campanya de regadiu, encara més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.