Societat

Medi ambient

El francolí arrela

Una vintena d'entitats se sumen a la campanya de recuperació d'una perdiu a la Conca de Barberà

Van triar l'espècie perquè duu el nom del poble i el riu

Una vintena d'associacions, entitats i fins i tot empreses de la Conca de Barberà estan fent front comú i sumant-se a la iniciativa d'un grup de joves de l'Espluga de Francolí per apadrinar francolins. La introducció d'aquest ocell –més propi de l'est de la Mediterrània i semblant a una perdiu– ha estat avalada pels tècnics de Medi Natural perquè no afecta cap espècie autòctona. Els joves van proposar les adopcions per la concordança del nom de l'espècie amb la del poble i el riu.

D'aquesta manera, la campanya del 2012 permet repoblar aquests ocells a Europa. Els padrins abonen la quantitat de trenta euros per cada exemplar que poden tutelar.

La Jove Granja de l'Espluga s'encarrega de gestionar les criances. Aquest cap de setmana, en el context de la Festa de la Verema de l'Espluga, una vintena de francolins, degudament anellats, han estat entregats als seus respectius mecenes, per tal que els criïn a casa seva i en tinguin cura. “Ha estat un èxit malgrat la crisi que patim”, assegura Ferran Lozano, un dels membres de la Jove Granja de l'Espluga. Els amos dels ocells es comprometen també a anar aparellant-los amb altres exemplars durant les èpoques de cria, de forma que es reprodueixin i la reintroducció acabi sent més fàcil. “Si naixen nous ocells, la campanya d'apadrinaments i les feines de posar en contacte els propietaris les afrontarà la granja”, assegura Lozano. Els mecenes reben tots un diploma acreditatiu i també s'inscriu el seu nom en una placa que commemora la creació de la nova espècie.

El francolí prové de l'est de la Mediterrània, però s'hi han introduït exemplars a l'Índia i als Estats Units. L'espècie apareix a la llista vermella d'animals en perill d'extinció, perquè al seu hàbitat inicial, els boscos mediterranis, n'hi volen ja pocs.

En canvi, allà on s'ha introduït no està en perill, segons les llistes d'espècies amenaçades. La seva presència a l'Estat és desconeguda, tot i que algunes explotacions ramaderes havien intentat anteriorment introduir l'espècie per tal d'afavorir la cria d'altres perdius autòctones.

Els veterinaris esperen que els francolins superin sense problemes la fredor de l'hivern de la Conca i el rigorós i sec estiu de la comarca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.