Societat

Pretemporada escolar

Els professionals de la salut i de l'educació recomanen aprofitar els últims dies de vacances per adaptar-se a la rutina

Aconsellen canviar els hàbits de son, transmetre optimisme a la canalla i fer-los partícips dels preparatius

Som aquests dies en una època de l'any estranya. Els nens encara estan de vacances i la majoria dels pares ja estan treballant i malden perquè passin ràpidament els vuit dies que falten perquè comenci el curs escolar mentre fan equilibris de tota mena per col·locar els nens: amb els avis o amb qui bonament pugui. Aquests dies, però, són una bona ocasió perquè els nens emulin els esportistes i facin la seva particular pretemporada per començar el nou curs amb bon peu.

“Val la pena aprofitar aquests dies per anar reprenent, de mica en mica, els hàbits escolars després de l'estiu”, aconsella el doctor Vicente Molina, cap de pediatria de l'Institut Dexeus. “En molts casos, els pares també es reincorporen a la feina en la mateixa època i és bo que coincideixi la tornada a la rutina dels uns i dels altres”, assenyala Molina.

Per començar, estaria bé que els nens “se n'anessin a dormir més d'hora i matinessin una mica més, que no es llevin a les onze del matí”, recomana Laura Rueda, mestra de primària de l'escola Santa Perpètua, de Santa Perpètua de Mogoda. “D'aquesta manera –continua– agafaran millor el ritme i les rutines de l'escola.” Després ja arribarà la represa d'altres tasques més feixugues com ara els deures.

En alguns casos, la tornada a la rutina és especialment difícil. Hi ha nens que no volen ni sentir a parlar de tornar a l'escola o d'incorporar-s'hi. Per això, és bo que “els pares recordin als fills els aspectes positius de l'escola com ara retrobar-se amb els amics, tornar a fer esports que els agraden, etc.”, suggereix el doctor Molina. I si s'estrena en això d'anar a l'escola, “estaria bé que els pares li ensenyessin el centre i li expliquessin, si té germans, que ells també hi van o hi han anat”. Per acabar d'arrodonir la pretemporada, el doctor proposa que els infants participin en tasques com ara preparar el material escolar, i prohibeix de manera taxativa als pares “protestar per la tornada a la feina”. S'ha de donar exemple.

Els mestres ho agrairan. “Si els pares col·laboren els últims dies de vacances a facilitar la tornada a la rutina, millor”, confessa Laura Rueda. “Als alumnes els costa una mica acostumar-se als nous hàbits, especialment als més petits, però tampoc se'ns adormen pels passadissos”, constata. Per si de cas, comencen “de manera suau” i “se'ls explica bé què es trobaran”. Sense cap Barça-Madrid al principi de la temporada.

LA XIFRA

8
dies
falten perquè comenci el curs escolar a primària, i nou en el cas de secundària. Els mestres ja estan treballant.

Consells per a pares i mares

Espai d'estudi

Establiu un lloc fix adequat per a l'estudi. Feu-los participar en la compra del material escolar i en l'adequació de l'espai on faran les tasques escolars.

Horaris

Adapteu la canalla els últims dies de vacances als horaris escolars. Feu que no vagin a dormir tard i es llevin una mica més d'hora.

Escola

Ensenyeu als nens el centre on aniran o recordeu-los com és. Expliqueu-los què faran a l'escola i què hi aprendran.

Avantatges

Parleu amb els nens, esbrineu què els preocupa i recordeu-los els aspectes positius de l'escola: retrobament amb els companys, activitats que els agradin...

Tranquil·litat

Mantingueu la calma. Si esteu tranquils per l'inici del curs, transmetreu seguretat als vostres fills.

Acompanyament

Intenteu acompanyar els fills a l'escola i recollir-los els primers dies del curs. Interesseu-vos pel que hi fan, però sense atabalar-los ni exigir-los explicacions.

Comiat

Acomiadeu-vos dels més petits a la porta de l'escola amb naturalitat. Recordeu-los que després els anireu a recollir, però no els digueu que serà de seguida.

Esdeveniments

Eviteu que l'inici del curs a l'escola bressol coincideixi amb fets com la retirada dels bolquers o del xumet.

Rebequeries

Tingueu paciència. És normal que els primers dies els nens plorin, estiguin intranquils i irritables. El més probable és que amb el temps els passi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.