Societat

De la senyera a l'estelada

Es compren més banderes independentistes i menys ensenyes oficials que altres anys

Molts establiments les han venudes totes i els fabricants ja no els en serveixen

Les Voltes ven cinc vegades més estelades que per al 10-J

La proximitat de la Diada sol anar acompanyada de la venda de moltes senyeres i estelades. Aquest any, però, la demanda d'estelades ha crescut molt a tot arreu i en canvi ha disminuït significativament la de senyeres: “Gairebé no ens en demanen aquest any, i en canvi ens compren més estelades que mai”, explica en Lluís, de Teixits Agell. L'increment també l'ha notat un altre establiment de Girona, Teixits Eloy. En el seu cas asseguren haver triplicat el nombre d'estelades venudes respecte al 2011.

En algunes botigues han tingut problemes perquè els fabricants els enviïn més estoc d'estelades. No és el cas d'Agell, que assegura que no els en faltaran: “Estem pendents de rebre una comanda que hem fet a una empresa de Granada”, expliquen. Es tracta de la mateixa empresa que fabrica la macrobandera espanyola de la plaça Colón de Madrid, o qualsevol altra bandera que se'ls encarregui.

Quintuplicar vendes

Un dels establiments de Girona més actius pel que fa a la difusió del catalanisme i l'independentisme és la llibreria Les Voltes, a la plaça del Vi. El responsable de la botiga, Joan Matamala, explica que per aquesta Diada “s'han quintuplicat, com a mínim, les vendes d'estelades respecte al 10-J”, la gran manifestació del 2010 a Barcelona, en la qual es diu que hi podrien haver participat al voltant d'un milió de persones.

Una altra dada representativa de la mobilització ciutadana que hi ha és que en les tres darreres setmanes d'agost Les Voltes ha venut tantes estelades com durant tot el 2011, segons Matamala. A més, hi ha un degoteig constant de vendes des de principis d'any, assegura.

Pel que fa als dos models d'estelada més coneguts, el de l'estrella roja amb fons groc i la del triangle blau amb l'estrella blanca, la més venuda és la segona, la blava. Segons alguns botiguers, molts dels compradors desconeixen la història de cadascuna de les ensenyes. Però, tot i saber-ne l'origen, la majoria opta per comprar la blava per una qüestió d'estètica: la troben més bonica. Així que el component ideològic que diferencia una i altra s'ha anat diluint amb el pas del temps, i per al ciutadà comú han acabat essent totes dues reivindicatives de la independència de Catalunya i prou.

L'estelada que es ven més costa vuit euros, ve de fàbrica ja estampada i fa aproximadament mig metre d'ample per un metre de llarg. A partir d'aquesta mida, però, es pot fer la mida que es vulgui, amb un increment del cost, evidentment. Pel que fa al perfil dels compradors, hi ha de tot: des de particulars que la compren per a ells, a entitats i institucions que n'adquireixen a caixes. Són tantes les que es venen que fins i tot se'n troben a les botigues de xinesos. Normalment en tenen de més petites, barates, i amb pal inclòs.

En les tres darreres setmanes d'agost hem venut més estelades que en tot l'any passat
Llibreria Les Voltes

LES FRASES

Gairebé no ens demanen senyeres aquest any, i en canvi ens compren més estelades que mai
Teixits Agell
La Selva

Estelades esgotades a tota la comarca

A Blanes és impossible comprar cap estelada des de fa dies. A can Roig i Batlle van vendre la darrera dissabte passat. A Can Jubany també s'han acabat: “La llàstima és que s'han esgotat a totes les fàbriques i ja no en podem vendre”, diu Dolors Jubany, la responsable. Jubany hi afegeix que altres anys “s'esgotava la senyera i la peça d'estelada et podia durar un any; ara, en canvi, ningú demana senyera”. A Can Saura també s'han esgotat les estelades, però estan venent senyeres. A Vidreres, l'ANC va regalar estelades durant la festa major, i s'ha convidat els ciutadans a penjar-la al balcó. La proposta ha estat molt seguida.

j. gonzalo

Ensenyes de lona a Girona, a preu de cost

Jordi Nadal

Les dificultats per trobar fabricants d'estelades que puguin atendre l'alta demanda ha portat a dos establiments de Girona, Stein i la llibreria les Voltes, a fer estelades de lona amb el lema Catalunya, nou estat d'Europa. L'estelada té quatre anelles als extrems per poder-les penjar amb facilitat: “Estan pensades per posar-les als balcons, i en ser fetes de lona, resistiran molt millor el pas del temps que les tradicionals”, explica el responsable de Les Voltes, Joan Matamala, que creu que el fet de posar-hi el lema ajudarà a resoldre els dubtes que alguns turistes tenen sobre el significat de l'ensenya. Per aquest motiu, assegura, miraran de fer-ne també amb el text en anglès. Les estelades es venen a deu euros, que segons els promotors és el preu de produir-les: “És la nostra aportació a la causa”, diu Ricard Matamala, de Stein. En d'altres llocs com ara Palamós, el cap de setmana passat ja se'n van vendre moltes de lona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.