Societat

Més alumnes per a menys mestres

Els professors compensaran l'increment del nombre d'estudiants amb una hora més de classe

Rigau garanteix que Ensenyament aplica l'augment de ràtios amb “seny pedagògic”

El nou curs escolar començarà, a l'educació pública, com els anteriors, marcat per les retallades, que obligaran a atendre més alumnes (19.741 sense comptar els ensenyaments especials, adults i a distància) amb menys mestres (3.092). Per compensar aquest decalatge, el Departament d'Ensenyament ha optat per demanar un “esforç” extra als docents, que hauran de fer una hora de classe més a la setmana, tant a primària com a secundària. L'augment del nombre d'alumnes per aula decretat pel Ministeri d'Educació també ajudarà a estalviar en el nombre de professionals.

Malgrat les restriccions, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va garantir que el seu departament podrà tirar endavant amb garanties el pla de lluita contra el fracàs escolar, que preveu reduir del 21,5 al 15% la taxa d'alumnes que no obtenen el títol de l'ESO el 2018. Rigau va recordar, a més, que el departament disposa de 1.309 mestres, una part dels quals s'incorporaran al sistema després dels nomenaments d'interins i substituts que ha de fer properament el govern, i va remarcar que no s'ha fet fora cap professor, sinó que s'han deixat de cobrir 1.783 jubilacions. Però les paraules tranquil·litzadores de la consellera no han apaivagat els ànims de bona part dels ensenyants, que veuen que, un cop més, se'ls demana més esforç amb menys diners a la nòmina. Els docents es queixen que l'ampliació d'una hora lectiva anirà en detriment de la dedicació a les reunions de coordinació, de tutoria i d'atenció als pares, un fet que es veurà agreujat pel fet que s'hauran de fer càrrec de les hores que deixaran de fer els mestres substituts, que només cobraran el 85% del sou i estaran exempts de participar en algunes reunions.

Ensenyament argumenta que la reducció de jornada dels substituts és una mesura necessària per poder cobrir les baixes amb més celeritat. El 15% d'estalvi en la nòmina de cada substitut –diu Rigau– es pot invertir, per exemple, per tenir cobertes el dia d'inici de curs les malalties de llarga durada i les baixes per maternitat que des de dilluns (data en què van obrir les escoles) els centres han comunicat. Pel que fa a una de les mesures que més polseguera ha aixecat els darrers temps, l'augment d'alumnes per aula, que el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va ordenar que s'ampliés fins a un 20%, Rigau va assegurar que el govern català l'ha aplicada amb “seny pedagògic” tenint en compte les característiques de cada centre. Així, segons les dades d'Ensenyament, el 85,8% dels alumnes de primària estaran en aules amb 25 alumnes o menys; el 13,1% amb 26 i 27 alumnes; i l'1,1% amb 28 alumnes o més. Més estudiants hi haurà a les aules de P3, on el percentatge de grups amb 26 alumnes o més arriba fins al 24,3%, i a l'ESO, on el 31,5% dels grups estaran en aules amb més de 30 alumnes.

Tot i que aquest curs hi ha hagut un increment de 29.725 alumnes en totes les modalitats de l'ensenyament, a P3 el nombre d'alumnes ha baixat, per primer cop, en anys, i s'hi han matriculat 2.163 nens menys que el curs anterior, una dada que fa preveure un descens del nombre de nens que s'incorporaran a l'escola els anys vinents.

El govern està compromès en la lluita contra el fracàs escolar
Irene Rigau
consellera d'ensenyament
160
alliberats sindicals
els cobriran substituts en lloc d'interins.
Els mestres han de fer esforços complementaris: tenen un compromís amb l'alumne i la societat
Carmanyola a l'escola

Cada alumne pagarà uns dos euros per dinar

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va estimar ahir en prop de dos euros el preu que haurà de pagar cada alumne que porti la carmanyola per dinar al menjador de l'escola o l'institut i sufragar el servei de menjador amb aigua, coberts, neteja i vigilància inclosos. L'import serà fixat per cada centre i variarà en funció de si els estudiants fan alguna activitat extraescolar durant les hores del migdia. Rigau va valorar de manera positiva la regulació de la carmanyola a les escoles perquè, d'aquesta manera, els alumnes no hauran de sortir al carrer a menjar-se un entrepà.

Formació professional

Comencen les pràctiques remunerades en empreses

Un total de 534 alumnes començaran aquest curs la nova formació professional dual en què els estudiants faran pràctiques remunerades de la seva especialitat en empreses. De moment, ja hi ha 157 empreses acollides al pla, catorze instituts públics i ters de privats on es cursen 26 cicles formatius d'aquesta modalitat. Segons les dades fetes públiques ahir pel Departament d'Ensenyament, cada alumne cobrarà 641 euros mensuals si fa les pràctiques en la modalitat de contracte i 532,51 si és una beca. Irene Rigau confia que l'FP dual afavorirà la contractació dels joves.

Matemàtiques

Més hores de l'assignatura per millorar els resultats

Una de les novetats d'aquest curs per als estudiants de secundària és l'increment que hi haurà del nombre de matemàtiques després que Ensenyament hagi detectat els darrers anys uns resultats preocupants dels alumnes en aquesta assignatura en proves internacionals com ara les PISA i que, segons el govern, comporten un descens de les vocacions científiques. Aquest augment es farà a segon i quart d'ESO, en què es passarà de fer tres hores setmanals a quatre. En total, al final de l'Educació Secundària Obligatòria, s'hauran cursat setanta hores més de l'assignatura.

Mobilitzacions

Els sindicats protesten contra les retallades

Els sindicats de l'ensenyament van carregar ahir contra el govern per la reducció del nombre de professors i van advertir que això és incompatible amb l'objectiu del Departament d'Ensenyament de lluitar contra el fracàs escolar. Les organitzacions de treballadors van augurar un curs ple de mobilitzacions i la portaveu del sindicat majoritari, USTEC-STES, Rosa Cañadell, va fer una crida perquè el primer dia de classe “sigui una jornada de lluita i protesta” dins dels centres. La CGT ha convocat vaga per al dia d'inici de curs per protestar per la retallada de sou dels substituts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.