Societat

Barcelona World a Port Aventura

La Caixa i l'empresari Bañuelos porten a Catalunya el projecte alternatiu a Eurovegas

El complex d'oci temàtic i familiar implica una inversió de 5.000 milions al terreny ja reservat per completar el parc de Vila-seca i Salou

Es finançarà amb recursos propis dels operadors

Les instal·lacions volen captar uns 10 milions de visitants l'any

Barcelona World és el nom de l'aposta de Catalunya per reforçar el seu lideratge com a pol turístic més important del sud d'Europa gràcies a la inversió de prop de 5.000 milions d'euros que comportarà un projecte de complex turístic temàtic al costat de Port Aventura, impulsat de bracet per La Caixa i per la promotora d'inversions Veremonte, que lidera l'empresari valencià Enrique Bañuelos.

La iniciativa va ser segellada ahir al Palau de la Generalitat pel president català, Artur Mas; el de La Caixa, Isidre Fainé, i el mateix Bañuelos, i presentada a la premsa pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, i el de Territori, Lluís Recoder, junt amb el conseller delegat de Veremonte, Xavier Adserà.

Barcelona World, que recorre a aquest nom per treure rèdit de l'atractiva marca de la capital catalana, inclourà sis complexos temàtics vinculats a sis països o regions del món: Europa, els Estats Units, la Xina, el Brasil, Rússia i l'Índia, que ocuparan uns terrenys adjacents a l'actual Port Aventura. Es preveu que ocupi unes 600 hectàrees, propietat de Mediterranean Beach and Golf, filial de La Caixa, als termes de Vila-seca i Salou, que donaran cabuda a sis hotels, que sumaran entre tots 12.000 habitacions, que es complementaran amb àrees d'oci tematitzades, amb establiments de restauració, botigues, teatres i altres espectacles, zones esportives i centres de convencions. I també sis casinos.

Aquesta amanida de dades i xifres en dóna una de molt important: els promotors de la iniciativa calculen que s'hi generaran al voltant de 20.000 llocs de treball directes i el mateix nombre d'indirectes.

El projecte representa un cop de timó en l'estratègia turística de la Generalitat, que des del final d'agost havia donat per acabat el termini en què el polèmic projecte Eurovegas es podia continuar deixant estimar per la rivalitat entre Catalunya i la comunitat de Madrid.

Actius i intangibles

Quan tots els indicis donaven per fet que l'aposta d'Adelson anirà a la comunitat de Madrid, el govern ja tenia preparat aquest pla B, que, en paraules dels impulsors, supera en idoneïtat la iniciativa anterior i disposa d'unes condicions que afavoreixen el seu èxit. Segons Xavier Adserà, és essencial “la proximitat de Barcelona” i les infraestructures “imbatibles” que es concreten en l'aeroport de Reus, l'autopista AP-2, i els ports de Tarragona i Barcelona, amb els seus vaixells de creuer; i en el capítol ferroviari, tant l'estació de Port Aventura com la del TAV del Camp de Tarragona, “sense oblidar el clima”. El projecte, que ahir va rebre l'aplaudiment de diversos sectors polítics i econòmics, i també algunes reticències i veus crítiques, es beneficiarà, així mateix, de les sinergies del mateix complex de Port Aventura “i dels seus quatre milions de visitants anuals”.

En aquest sentit, Barcelona World espera captar un volum d'uns 10 milions de visitants anuals quan estigui a ple funcionament. Això podria ser una realitat a final del 2016, si es compleixen els terminis previstos d'uns 12 o 18 mesos per obtenir els permisos i les llicències corresponents, i tres anys més per a la construcció pròpiament dita del complex d'oci, que aspira, segons Adserà, a ser un dels projectes més importants del sector a Europa.

Pel que fa al delicat aspecte del capital necessari, Barcelona World no es farà, segons el conseller delegat de Veremonte, a través de canals financers, sinó amb la fórmula de l'equity, és a dir, amb recursos propis, provinents dels operadors de tot tipus que aspirin a establir-se en el complex. El responsable de Veremonte va remarcar que ja té mobilitzat un 20% de la inversió total de 6.000 milions de dòlars (uns 4.700 milions d'euros), un percentatge “estàndard” en operacions d'aquest tipus, i negocia o té emparaulat part de la resta del capital. Pel que fa a la participació de La Caixa, constarà com a titular dels terrenys fins que conclogui el procés, al final del qual sortirà de l'accionariat.

El retorn econòmic està, segons el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, assegurat, ja que es tracta d'un territori privilegiat, que va definir com “un diamant” a Europa i comparable a “tan sols uns pocs més indrets al món”.

La comparació constant amb Eurovegas era inevitable, i mentre que Adserà insistia que el probable desembarcament d'Adelson a Madrid és una “bona notícia”, i que no és una competència directa perquè el model de públic és diferent –“no busquem el jugador professional”, havia puntualitzat Mas-Colell–, Recoder va mostrar reserves sobre la fermesa de l'aposta del magnat nord-americà ara que hi haurà un complex lúdic a tan poca distància, que es podrà posar en marxa força temps abans que el seu rival. En tot cas, si Eurovegas exigia la cancel·lació d'un seguit de normatives rellevants, des de la del tabac a la laboral, Barcelona World “no comportarà cap mena de modificació legislativa”, va garantir Recoder, ja que els terrenys de La Caixa no s'han d'expropiar, només requalificar. El govern va qüestionar ahir de manera reiterada l'opció Eurovegas, després de mesos defensant-la. “Ja ho sabrà per la premsa”, va etzibar Mas-Colell a Adelson.

Finalment, el conseller Mas-Colell no va descartar “altres acords” ni altres plans per al Baix Llobregat, i va assegurar que el suport institucional a Barcelona World forma part de la política de respecte a la indústria del país.

LES XIFRES

12.000
habitacions d'hotel
hi haurà, dues mil a cadascun dels sis establiments hotelers que preveu la iniciativa.
Catalunya serà la gran capital del turisme al món
Xavier Adserà
conseller delegat de veremonte
4
anys
és el període aproximat que caldrà esperar per inaugurar el complex, segons es preveu, a final del 2016.
40.000
llocs de treball,
entre directes i indirectes, generarà el pla. La Seat, l'empresa més gran de Catalunya, en té ara 3.000.
Catalunya no tanca la porta a fer més tractes
Andreu Mas-Colell
conseller d'Economia i coneixement
Els terrenys del projecte són un diamant a Europa
Francesc Xavier Mena
conseller d'empresa i ocupació
Potser serà Eurovegas la que patirà la competència
Lluís Recoder
conseller de territori i sostenibilitat
És el millor projecte d'oci del sud d'Europa
Lluís Rollan
conseller delegat de MBG (la caixa)

Tarragona es queixa del nom, “massa centralista”

El nom de Barcelona World no ha acabat d'agradar a Tarragona. “No és una batalleta de campanar, sinó que en el turisme és molt important posicionar una marca i tant Tarragona com Costa Daurada són marques consolidades. No poden desaparèixer del projecte”, va dir l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), el més crític amb la tria del nom. També es va oposar al nom escollit el líder del PP a Tarragona, Alejandro Fernández, que va considerar que posar Barcelona és “un menyspreu de la marca Tarragona”. Segons es va saber després, el nom que durà el complex no es va revelar a les autoritats tarragonines quan, ahir al matí i abans de la roda de premsa, Recoder els va trucar per donar-los la primícia.

Tot i que el projecte va ser acollit amb alegria al territori, l'alcalde Ballesteros va voler ser prudent i va avisar que cal estar pendent del model turístic que es vol. Més crítics van ser els comentaris que es feien sobre el nom ahir a les xarxes socials. Però l'empresa insisteix que Barcelona “és la marca catalana més coneguda al món”, va aclarir Xavier Adserà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.