Societat

Un 10% més d'aprovats amb l'examen del setembre

Rigau anuncia que parlarà amb les universitats per implantar aquestes proves també a segon de batxillerat

La consellera aclareix que el govern no vol generalitzar la jornada intensiva a primària

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va fer ahir un primer càlcul del percentatge d'alumnes que s'han beneficiat de la recuperació dels exàmens del setembre, abolits l'any 1995, i va estimar en prop d'un 10% més el nombre d'estudiants d'educació secundària obligatòria (ESO) que han superat el curs sense cap assignatura suspesa. En una entrevista a Catalunya Informació, Rigau va valorar molt positivament l'experiència i el “bon camí emprès”, i va remarcar la importància que a l'ESO els alumnes passin de curs sense assignatures suspeses. “Que la base sigui feble no anima gens”, va dir la consellera, que va advertir que les dades són encara provisionals.

L'estimació feta pública per la consellera confirma els pronòstics que havien fet molts responsables i professors d'instituts de secundària, que havien advertit que els exàmens de recuperació del setembre només serien útils per a una petita part de l'alumnat, més responsable i amb un nombre limitat d'assignatures suspeses. La major part dels docents coincidien amb el Departament d'Ensenyament que la segona convocatòria del juny –pocs dies després dels exàmens ordinaris– no tenia gaire sentit perquè els alumnes no tenien temps material per estudiar.

La convocatòria del setembre s'ha fet per a tots els cursos de l'ESO i primer de batxillerat, però no per a segon de batxillerat, perquè haurien coincidit amb les proves d'aptitud per a l'accés a la universitat (PAAU) d'aquest mes. Rigau es va mostrar partidària de poder implantar també els exàmens de setembre a segon de batxillerat i va anunciar que en les setmanes vinents obrirà converses amb les universitats per buscar una solució a la coincidència de les proves amb la selectivitat.

Prova pilot

La consellera es va referir també a la implantació aquest curs com a prova pilot de la jornada intensiva a sis centres de primària. En aquest sentit, va aclarir que el govern “no té interès a generalitzar aquest horari a primària” com sí que ha passat a secundària, en què el 71% dels instituts públics que ofereixen l'ESO faran jornada compactada.

Per poder implantar aquest horari, Rigau va advertir que, abans, s'hauria de fer una reordenació general dels temps socials i acostar-se més als models europeus amb més temps familiar a les cases.

LA XIFRA

105.799
alumnes
dels quatre cursos de l'ESO i de primer de batxillerat estaven convocats als exàmens del setembre.

LA FRASE

Un 85% de la població futura ha de tenir estudis postobligatoris
Irene Rigau
consellera d'ensenyament

LA DATA

1995
és l'any
en què es van abolir els exàmens de recuperació del setembre a secundària, ara reintroduïts.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.