Societat

la CRÒNICA

Un puntal a Banyoles

Els creatius disposen des de fa uns anys d'un espai a Banyoles on treballar i intercanviar experiències entre ells: El Puntal Laboratori de les Arts. Hi conviu gent de disciplines diverses: les companyies teatrals de Joan Solana i el Cor de Teatre, la productora del cineasta Albert Serra, una discogràfica, una editorial, la Lluís Vilà Showroom i la Fundació Estany. El Puntal és possible perquè encara queda gent amb recursos econòmics que gosa invertir temps i diners en cultura. En aquest cas és Lluís Coromina, propietari –entre altres empreses– d'Agri Energia, la companyia de subministrament elèctric de Banyoles. Ell i el galerista i editor Ricard Planas gestionen el centre, ubicat en l'antic edifici d'oficines d'Agri Energia. Explica Planas que aquesta tardor hi incorporaran una nova activitat i que, per a més endavant, estan estudiant tenir-hi artistes residents.

Els últims inquilins a entrar a El Puntal –i això diu molt a favor de Coromina i Planas– no són la mena de creatius que esperes trobar-te en un lloc com aquest. Són la Fundació Estany, una entitat dedicada a persones amb discapacitats intel·lectuals, que hi fan els tallers anomenats Art Especial. Després de consolidar molts altres projectes, l'any passat van iniciar aquesta activitat, consistent en l'aprenentatge de diverses disciplines d'arts plàstiques, que s'acaba plasmant en l'elaboració de dibuixos, pintures o escultures. Com que el primer curs ha estat molt satisfactori, expliquen els responsables de la fundació, el repetiran a partir del mes que ve. L'any passat hi van participar vuit usuaris de la fundació, que van fer un total de 32 sessions. Tot i que no estava previst inicialment, les peces s'han acabat exposant a la sala de la llibreria L'altell de Banyoles en una mostra –molt recomanable– que es tancarà aquesta setmana.

Dirigeix Art Especial Hellen Baanders, una educadora i artista holandesa establerta des de fa anys a Catalunya. Baanders ja havia treballat amb discapacitats –tot i que en programes de menys envergadura– quan la Fundació Estany li va proposar aplicar a Banyoles el que havia vist al seu país d'origen. “No es tractava de fer teràpia, cosa que ja existeix aquí, sinó de desenvolupar tot un procés creatiu”, resumia la directora aquesta setmana, durant una visita guiada a El Puntal per a la premsa, en què va participar també l'alcalde, Miquel Noguer, per mostrar el suport del consistori a la fundació i el taller en concret.

Baanders assenyala que, en el fons, el mètode del seu taller no difereix gaire del d'una escola d'art convencional: les primeres sessions serveixen per tantejar les habilitats de cadascú a fi de trobar la disciplina en què cada alumne se sent més còmode i, seguidament, aprendre tècniques i aplicar-les en unes creacions. “O sigui, descobrir, fer aflorar el talent que tots portem dins”, concreta la coordinadora del taller, l'educadora Cristina Estanyol. Tant ella com Baanders destaquen també la transcendència del fet que Art Especial es desenvolupi fora de les instal·lacions de la fundació i, encara més, en un lloc en què l'ambient està amarat de creativitat. “El nostre objectiu últim com a fundació és integrar els nostres usuaris a la societat i acabar amb els prejudicis –afegeix Estanyol–; per això és tan important poder fer aquests tallers i fer-los en un lloc com El Puntal.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.