Societat

Preocupació dels càterings per la jornada intensiva

Força instituts faran classe només al matí i eliminaran el servei de menjador escolar

Les empreses esperen l'inici de curs per concretar l'abast de les baixes en els col·legis de primària

Dos factors fan trontollar el sector del càtering escolar. Per una banda, la instauració de la jornada intensiva a 384 instituts i, per l'altra, la possibilitat que els alumnes de primària i secundària puguin portar la carmanyola a l'escola. “Ens afecta molt més el tema dels instituts, ja que en les 130 escoles, aproximadament, que tenim de primària, els consells escolars han aprovat que no es pugui portar la carmanyola; per tant, continuarem oferint servei de menjador”, explica Francesc Canals, gerent de 7 i Tria. El que sí que ha notat aquesta empresa especialitzada des de fa 22 anys en càtering escolar és una reducció a secundària. “Hem perdut uns catorze instituts, fet que suposa uns 400 àpats diaris”, confirma Canals. Aquesta situació ha fet que 50 persones hagin perdut el seu lloc de treball. “Hem hagut d'ajustar la plantilla i s'ha acomiadat personal de cuina i monitors.” El gerent de l'Associació d'Empreses d'Educació, Lleure i Cultura (Acellec), Pep Montes, confirma que s'ha registrat una davallada i que aquesta, de moment, “no ha quedat compensada amb activitats tal com s'havia afirmat”.

El neguit ara és saber quantes escoles de primària permetran l'ús de les carmanyoles. Els càterings escolars esperen amb impaciència saber definitivament els serveis que oferiran, tot i que de moment sembla que se'n perdran pocs. “Nosaltres treballem amb escoles concertades i no hem notat cap descens”, afirma el director regional del CESA a Catalunya, Enric Negre. “És aviat per saber com afectarà, fins a l'octubre no podrem donar dades. Tot i això, si es redueix el servei de menjador perquè es porten carmanyoles, es necessitaran igualment monitors”, assegura Montes.

Tant des de l'associació com des de les diferents empreses que presten el servei de menjador escolar coincideixen amb els desavantatges de portar carmanyola. Per un banda, afirmen que “el transport pot causar problemes bacterians” i, per l'altra, que “nutricionalment no és favorable”. “Les empreses tenim nutricionistes que dissenyen una dieta equilibrada i ecològica”, assegura Canal. “No hi ha estalvi, perquè hi ha una despesa pels monitors i als pares els costa el doble que a l'empresa el menjar que han de comprar”, conclou Montes.

LES XIFRES

384
instituts
comencen aquest nou curs escolar amb un horari intensiu, i es perd així el servei de menjador escolar.
130
escoles de primària
a les quals ofereix servei l'empresa 7 i Tria continuaran contractant el servei de càtering.

LA FRASE

Hem hagut d'acomiadar 50 treballadors perquè hem deixat de servir 400 àpats diaris
Francesc Canals
gerent de 7 i tria
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.