Societat

L'Estat, líder europeu en joves ‘ni-nis' i sense futur

Un informe europeu alerta que una quarta part dels nois i noies ni estudien ni treballen

Només un 57% acaben l'ESO

L'Estat espanyol lidera el rànquing europeu de joves que ni estudien ni treballen, els anomenats ni-nis. Un estudi de l'Organització per a la Cooperació, el Desenvolupament i l'Educació (OCDE) analitza la situació dels joves en una trentena d'estats del món. S'estudia la situació dels joves entre el 2008 i el 2010, quan encara no s'havia arribat al fons de la crisi, i alerta que un 23,7% dels joves ni estudien ni treballen. Aquest és el percentatge més alt d'Europa, i supera els de Grècia i Portugal, per exemple. Només Estònia i Irlanda registren un percentatge similar al de l'Estat en joves desvagats, però els resultats i rendiments educatius resulten pitjors a l'Estat espanyol que en aquests dos estats.

La mitjana dels 33 estats més desenvolupats del món és només del
16%. El Japó és on menys joves entre 19 i 25 anys desvaguen sense feina.

Les retallades en el sistema educatiu “impediran millorar aquests resultats durant un cert temps”, va admetre ahir la secretària d'estat d'Educació, Montserrat Gomendio, en la presentació de l'informe. La majoria de ni-nis no van acabar la secundària obligatòria, i força es van incorporar al mercat de treball, que ara els ha retornat a l'atur, sobretot els que tenien feines poc qualificades en l'àmbit
de la construcció.

El sistema necessita millorar

El panorama de l'educació de l'OCDE adverteix que els percentatges d'escolarització a l'Estat són molt bons, però alhora avisa que el rendiment és escàs. Es fa una mitjana d'hores de classe similar a la dels països desenvolupats, i la despesa per alumne és lleugerament més baixa, només. El problema radica en el menor rendiment escolar, sobretot en els àmbits dels cicles formatius i l'ensenyament bàsic obligatori, ja que només un 57% acaben els estudis de l'ESO, quan a Europa s'arriba al 70%. El rendiment i percentatge de llicenciats millora força en l'ensenyament superior, que gairebé assoleix els nivells europeus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.