Societat

Estrena reivindicativa

Els nens tornen a escola en un inici de curs marcat per les mobilitzacions dels mestres contra les retallades en educació

Rigau admet les “restriccions econòmiques”, però nega que afectin la qualitat de l'ensenyament

La vaga pel primer dia de curs té un seguiment molt escàs

El nou curs escolar va començar ahir com va acabar l'anterior: amb samarretes grogues per tot arreu i els mestres en peu de guerra contra les retallades i decidits a recordar que “el curs no comença amb normalitat” com sosté el Departament d'Ensenyament.

De fet, aquest ha estat el lema de molts centres d'arreu del país, que han convertit el rebombori social i mediàtic que comporta el primer dia de classe en una plataforma per denunciar l'última tisorada, simbolitzada en dos punts del darrer decret del Ministeri d'Educació: l'augment d'alumnes per aula i el retard de deu dies a substituir les baixes.

Algun col·lectiu, com ara el sindicat Confederació General de Treballadors (CGT) i la Coordinadora Interzones, havien convocat vaga pels primers dies de classe, però l'aturada ha tingut un seguiment escàs (un 0,75%, segons les dades del Departament d'Ensenyament a la una del migdia d'ahir) i molt concentrada en ciutats com Santa Coloma de Gramenet, el Prat de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, i en alguns districtes de Barcelona com Nou Barris i Horta Guinardó, segons va admetre la mateixa CGT. A la resta d'escoles, tot i les protestes, els nens van començar l'escola amb normalitat.

Tot i les protestes, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, assegura que la qualitat de l'ensenyament no se'n ressentirà i es podrà complir l'objectiu del govern de reduir del 21,5% d'ara al 15% el 2018 el percentatge d'alumnes que no obtenen el títol de l'ESO. En declaracions a Catalunya Ràdio i TV3, Rigau va admetre que els recursos actuals no són els de “fa cinc anys” i que la situació “és de restricció econòmica”, però va assegurar que el govern manté intacta la seva “ambició pedagògica”.

A banda de les mobilitzacions del professorat, que haurà d'atendre 19.741 alumnes més amb 3.000 docents menys, el nou curs està marcat per importants canvis com la implantació de la jornada intensiva a la major part dels instituts de secundària públics (el 71%), la formació professional dual (en què els alumnes faran pràctiques remunerades en empreses), l'increment del nombre d'hores de matemàtiques a l'ESO i la irrupció de la carmanyola als menjadors escolars.

Un mestre i mig per a tres línies de primària

Els pares de l'escola Can Fabra, a Barcelona, van protestar ahir davant del centre perquè aquest curs comencen tres línies de primer de primària i només els han concedit un mestre i mig.

Concentració dels educadors de les escoles bressol

Els treballadors de les escoles bressol municipals de Barcelona es van concentrar ahir a la plaça d'Espanya per denunciar retallades com l'increment de la ràtio de nens per educador.

Jornada intensiva a sis escoles de primària

Sis centres de primària iniciaran aquest curs una prova pilot amb horari intensiu de matí. Es tracta de centres situats a localitats del Baix Empordà i al Papiol, al Baix Llobregat.

Famílies i professors avisen que estan “al límit”

Famílies i professors esperen que ara que ha començat el curs el Departament d'Ensenyament obri “una etapa de diàleg” i ahir van llançar una mena d'ultimàtum a la consellera, Irene Rigau, dient-li públicament que li donen “un temps de marge”, perquè rectifiqui en algunes qüestions i, si no ho fa, optaran per “protestes més contundents”. Des de CCOO, Montse Ros va assegura que malgrat l'esforç del professorat no es pot garantir la màxima qualitat educativa, perquè “no hi ha mitjans”. “Estem arribant a límits insostenibles”, hi va afegir Roser Font, de la UGT. També “al límit” adverteixen que estan les famílies: escoles que tenien menjador gestionat per les associacions de pares i mares no es poden obrir perquè encara no han cobrat les beques del curs passat, segons va denunciar Ester Fernández, portaveu de FAPAC.

Primera protesta a la plaça de Sant Jaume

Desenes de mestres es van manifestar ahir a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per denunciar les tisorades en educació i negar que, com diu el govern, el curs comença amb normalitat.

Vaga majoritària a l'escola el primer dia

La majoria de mestres de l'escola La Llacuna de Poblenou havien avisat els pares que farien vaga. El centre era ple de pancartes al·lusives a les retallades dels governs català i espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.