Societat

universitats

Mas-Colell insta els rectors a buscar finançament privat

Els màxims responsables de les universitats públiques imploren al govern que no els retalli més el pressupost

Una desena de persones interromp en la inauguració del curs acadèmic 2012-2013

El nou curs a l'educació superior ha començat amb un nou estira-i-arronsa entre els rectors
de les universitats públiques, que ahir van implorar al govern que no els retalli més el pressupost, i l'avís contundent del conseller d'Economia
i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que els va convidar a buscar finançament privat perquè
la Generalitat té altres prioritats més urgents.

El primer xoc va tenir lloc durant la inauguració oficial del curs acadèmic 2012-2013 del sistema universitari català a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). L'amfitrió, el rector Josep Joan Moreso, va aprofitar el seu parlament per demanar a la Generalitat que “no redueixi més la seva subvenció a les universitats'' i que els diners provinents de l'augment de taxes que s'ha implantat aquest curs vagin a les universitats, una petició que va secundar el president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques i rector de la Universitat Rovira i Virgili, Francesc Xavier Grau.

Poc abans, tot just quan començaven els actes de la densa agenda protocol·lària, va ser la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) qui hi va dir la seva després que una desena dels seus membres interrompessin l'acte a l'auditori del Campus Ciutadella de la UPF i llegissin un manifest contra la “privatització” de la universitat i l'increment de preus de les taxes “en una clara estratègia d'elitització”.

El conseller Mas-Colell va respondre, de manera implícita, als uns i als altres. Als rectors els va advertir que en aquest moment de “tensions fiscals'' el govern no donarà prioritat al finançament públic de l'educació superior. La sanitat, les pensions i l'educació obligatòria “van al davant” –va dir– i va proposar als rectors que busquin noves vies de finançament privat.

Als qui protesten per l'augment del preu de les taxes universitàries (fins a un 66% aquest curs), el conseller els va dir que
la mesura és necessària per mantenir la qualitat del sistema i va assegu-rar que el model aposta per la “coresponsabilitat” dels estudiants sense deixar-ne cap a fora per motius econòmics.

LA FRASE

L'augment de les taxes garanteix la qualitat del sistema i la coresponsabilitat dels estudiants
Andreu Mas-Colell
conseller d'economia i coneixement

LA XIFRA

66
per cent
com a màxim s'ha incrementat el preu de les taxes universitàries durant aquest curs 2012-2013.

Els sindicats alerten de noves mobilitzacions

Els sindicats d'estudiants i de professors ja han advertit que el curs que ve serà calent si el govern no canvia
la seva política de retallades i es manté l'increment de
les taxes universitàries.

El nou curs tindrà al voltant de 240.000 alumnes

Les universitats catalanes, tant les públiques com les privades, tindran aquest curs prop de 240.000 alumnes. Les dotze universitats públiques oferiran un total de 457 titulacions de grau.

La reforma de la governança, gairebé a punt

El govern ha de fer públic ben aviat el document so-bre la reforma de la governança universitària en què es proposarà que els rectors siguin elegits per un patronat de nova creació.

Desapareixen els graus amb menys de 40 alumnes

El nou curs universitari comença amb canvis com la
racionalització del mapa de titulacions impulsada pel
govern. La major part dels graus amb menys de quaranta alumnes desapareixeran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.