Escapades

Jornades Europees del Patrimoni 2012

Patrimoni de tots

Del 28 al 30 de setembre, 200 municipis participaran a les Jornades Europees del Patrimoni amb 360 propostes arreu de Catalunya

Des que l'any 1991 el Consell d'Europa i la Comissió Europea van organitzar les primeres Jornades Europees del Patrimoni, que Catalunya hi participa per mostrar el bo i millor de casa nostra. La idea de dedicar uns dies a promocionar els espais patrimonials havia nascut a França el 1984, quan el Ministeri de Cultura francès va organitzar la Journée de Portes Ouvertes, i, a poc a poc, altres països van fer seva la iniciativa. Anys més tard, el Consell d'Europa va proposar ampliar les jornades a tots els països de la Unió amb l'eslògan Europa: un patrimoni comú. A Catalunya aquesta iniciativa està organitzada per la direcció general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i té el suport de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques, de la Federació de Municipis de Catalunya i també de l'Institut Ramon Muntaner, que enguany s'incorpora a l'organització.

Excel·lent oportunitat

En aquesta edició, 200 municipis d'arreu del territori català han organitzat 360 activitats que es portaran a terme els dies 28, 29 i 30 de setembre. A més, enguany s'hi han sumat alguns municipis de la Catalunya del Nord. Jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions, conferències, tallers, rutes a peu i en bici, concursos..., activitats de tota mena serviran per donar a conèixer el patrimoni. L'oportunitat és excel·lent perquè, a més de ser totes gratuïtes, algunes d'aquestes propostes ofereixen l'accés a recintes que habitualment no obren la resta de l'any o una visita a llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia clàssica o museus, acompanyats de persones que han treballat directament a l'espai, sigui en actuacions per recuperar-los, sigui perquè n'han fet estudis. En alguns llocs, la visita s'acompanya d'activitats teatralitzades, mercats, audicions de música... Es calcula que 20 milions d'europeus de cinquanta països aprofitaran aquesta oportunitat.

Més participació

A les propostes ja clàssiques, els organitzadors hi han sumat dues novetats encaminades a fomentar la participació a través de les xarxes socials. Per un cantó s'ha preparat un concurs fotogràfic en què els participants hauran de penjar les seves imatges al Facebook i, per un altre cantó, l'entitat Amical Viquipèdia convida a participar en unes viquimaratons amb trobades per actualitzar articles relacionats amb patrimoni.

Als museus. Són moltíssims els museus que faran jornades de portes obertes. A Tarragona es podrà visitar el Museu i la Necròpolis paleocristians, en fase de remodelació, i a Tortosa, assistir a la inauguració del Museu de la Ciutat a l'Antic Escorxador. Als castells. De punta a punta es podrà resseguir el país visitant els castells. Alguns són molt coneguts, com el de Montjuïc, el de Miravet i el de Montsoriu, però n'hi ha moltíssims més que fan jornades de portes obertes, com ara els de Gavà, Ulldecona, Torrebesses, el Catllar, la Floresta, Calaf, Vacarisses... Mercats, fires, festes i representacions. Al Castell de Sentmenat se celebrarà una fira medieval, al de Balsareny s'hi faran visites teatralitzades, a Alcanar es podrà visitar la Moleta del Remei i el XVI Mercat Ibèric, a Figueres es convida a una visita a cementiris modernistes amb música, a Olot s'oferirà l'espectacle teatral de carrer El general Bum Bum, a Granollers es proposarà la visita dramatitzada a la Tèrmica Tothom a treballar!... Rutes i passejades. A Manresa es prepara una caminada vora el canal de la Fàbrica dels Panyos, a Verges una sortida en bicicleta, a Cabrils una ruta en marxa nòrdica per conèixer el patrimoni...

Un joc de pistes i Viquimarató JEP2012

M.J.R.

Tres caps de setmana patrimonials per a dues persones. Aquest és el premi del concurs fotogràfic de les jornades. Del 24 al 28 de setembre al Facebook de patrimoni.gencat es mostraran imatges de detall de 8 monuments catalans. Els participants hauran de localitzar algun d'aquests espais i fotografiar-se al costat de la pista. Les fotos s'hauran de penjar al mur de Facebook o via Twitter a #JEP2012.

Qui ho prefereixi podrà participar a Viquimaratons per tot Catalunya. La idea és millorar els articles de diferents monuments catalans. Les trobades es faran als mateixos monuments i es podran veure de primera mà els espais sobre els quals s'escriu, com ara l'hospital de Sant Pau de Barcelona, el Museu de Terrassa i la Seu Vella de Lleida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.