Societat

Eclosió de llum i sumptuositat en l'arrencada de la Mercè

Un espectacle visual a la Sagrada Família engrandeix l'obertura de la festa major barcelonina

Una comunió de protestes a la plaça Sant Jaume entela l'acte del toc d'inici

Amb la façana del Naixement de la Sagrada Família com a nou pol d'atracció d'aquest any, Barcelona va encetar ahir les festes de la Mercè amb un muntatge multimèdia de caràcter al·legòric caracteritzat pel seu colorisme i majestuositat. Amb el títol Oda a la vida, l'estudi de Mont-real –la ciutat convidada de la present edició festiva– Moment Factory ha dissenyat un espectacle en què s'il·lumina una part del temple, mitjançant 16 projectors de vídeo, amb una successió de composicions que pretenen homenatjar, i alhora reinterpretar, la peculiar visió que tenia Antoni Gaudí dels set dies de la creació, amenitzada amb ritmes musicals eclèctics de tocs orquestrals i amb un regust, però, d'electrònica. Una proposta que aconsegueix fusionar les imatges amb les corbes característiques de la Sagrada Família, i que assoleix el seu clímax en una reproducció final d'un pedrís de tons èpics. A la gentada que es va concentrar ahir al primer passi, els seus 15 minuts justos de durada li va semblar poc. Oda a la vida, una de les propostes més lluïdes de la programació de la Mercè d'aquest any, també es representarà avui i demà en quatre projeccions diàries.

Amb una estructuració molt més ajustada als cànons tradicionals, el toc d'inici –presidit pels gegants de la ciutat– previ al pregó va ser l'acte que va obrir la festa des del cor de la plaça Sant Jaume. Amb motiu del vintè aniversari de la seva celebració, aquest 2012 s'hi han introduït algunes novetats com ara una nova coreografia dels esbarts dansaires, els diables i els falcons. El toc, però, es va veure alterat per diverses protestes de caràcter laboral (els treballadors de TMB i Parcs i Jardins) i social, al llarg de les quals, de manera insistent, es van fer sonar xiulets i petards que van fer inaudible la música.

Coincidint amb el començament de la Mercè, la Guàrdia Urbana ha dut a terme una operació per intentar lligar la contenció de la venda d'alcohol il·legal al carrer durant els quatre dies d'actes. El resultat ha estat la intervenció de 32.537 llaunes que es trobaven en vuit locals d'emmagatzematge i distribució del districte de Ciutat Vella.

LA XIFRA

32.537
llaunes
és el total de llaunes que ha confiscat la Guàrdia Urbana en una operació a vuit locals de Ciutat Vella

El metro, de vaga, no podrà absorbir la demanda

La vaga de metro la diada de la Mercè dificultarà la mobilitat en els actes més multitudinaris, i l'operadora TMB va voler advertir ahir que els serveis mínims decretats no seran suficients per absorbir-la en determinats moments. Com a exemple, va posar els 810.000 viatges que es van fer al metropolità un cop finalitzat l'espectacle piromusical, l'any passat. El Departament d'Empresa i Ocupació ha decretat serveis mínims del 33%, que es podran distribuir de manera irregular durant el dia per tal de donar resposta a la demanda més gran en determinades franges horàries i punts de línia. Així, TMB va anunciar que concentrarà la capacitat de transport a la Zona Fòrum, de 4.00 a 6.00 h; al centre de la ciutat, de 12.00 a 15.00 h, i a plaça Espanya, de 21.00 a 24.00 h. En canvi, avui i demà, el metro funcionarà de manera regular, també a la nit, juntament amb les línies urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.