Societat

En vaga de fàrmacs

Un veí de Girona de 85 anys decideix deixar de prendre els medicaments prescrits pels metges perquè amb la seva pensió, afirma, no pot assumir aquesta despesa

Es nega a pagar
l'euro per recepta
i troba igualment
injust el copagament

Un veí de Girona, Julio Alesanco, de 85 anys d'edat, ha pres la decisió de deixar de prendre els medicaments prescrits pels metges perquè, arran de les darreres mesures de copagament que s'han introduït, no té prou diners per assumir-ne el cost. Alesanco ha tingut dos atacs de cor, porta un marcapassos i té una taca al pulmó, i s'ha de prendre un seguit de medicaments per controlar aquestes afeccions. I, segons va relatar ahir a aquest diari, la pensió de 380 euros mensuals no li permet cobrir totes les despeses, de manera que ha decidit “retallar” en medicaments, tot i ser molt conscient que amb aquesta decisió posa en perill la seva vida.

De fet, des que es va començar a aplicar l'euro per recepta, s'ha negat a abonar-lo en vint ocasions, amb la corresponent denúncia per part de l'oficina de farmàcia. I ara troba completament injust que des de dilluns, i arran de la posada en marxa de les mesures de copagament, se li demani, a més de l'euro per recepte, que aporti un 10% del preu dels medicaments inclosos en el seu pla de medicació. “N'estic fart! Ja entenc que estem en situació de crisi i que s'han de fer ajustaments, però que els facin tocant la gent amb més poder adquisitiu”, raona.

Alesanco va venir de Logronyo a Girona fa 43 anys. I va estar trenta anys treballant i cotitzant a la Seguretat Social. Actualment viu amb la seva dona, afectada també per diferents malalties. La seva dona rep mensualment una ajuda de la Generalitat d'uns 160 euros. En total, a casa, hi entren 540 euros, una quantitat del tot insuficient per fer-se càrrec de les diferents despeses. “Si tingués una pensió de 1.000 euros, pagaria de bon grat el que em demanen pels medicaments. Però no els tinc”, afegeix.

Ell i la seva dona passen per una situació de penúria econòmica, com probablement molts altres pensionistes. I en aquest sentit, explica, per exemple, que l'hivern passat es van estar durant tots els mesos d'encendre la calefacció per estalviar-se aquesta despesa. Diu que hi ha gent que li ha ofert ajuda econòmica o a la qual podria recórrer per demanar-ne'n, però es nega a fer-ho: “No vull la caritat de ningú.”

La taxa de l'euro per recepta va entrar en vigor el 23 de juny passat i preveu un topall de 60 euros a l'any. Les persones que es neguen a pagar-lo han d'omplir un formulari perquè se'ls pugui dispensar igualment el medicament. A partir del formulari, l'administració inicia un procés administratiu que pot acabar en una multa per impagament d'una taxa. La multa, però, no es genera fins que no s'arriba als 60 euros impagats. De fet, des que es va posar en marxa l'euro per recepta i fins a primers de setembre, el Departament de Salut havia registrat un 0,06% d'impagaments en l'àmbit de tot Catalunya. D'altra banda, el nou sistema de copagament estableix que els pensionistes paguin un 10% del preu dels medicaments amb un límit d'entre 8 i 18 euros mensuals en funció de la renda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.