Societat

L'impagament de pensions als fills es dispara un 20%

La Fiscalia Superior de Catalunya destaca també que l'abandonament de menors s'incrementa un 11% el 2011 respecte de l'any anterior

El trencament dels deures familiars es relaciona amb la greu situació econòmica

L'impagament de les pensions als fills va créixer un 20% a Catalunya el 2011 respecte del 2010, en passar de 2.591 casos a 3.113, segons recull la memòria de la Fiscalia Superior de Catalunya, difosa ahir. L'increment d'aquest delicte és un clar reflex de com la crisi econòmica afecta i escanya les famílies catalanes, especialment les monoparentals.

La fiscalia inclou l'impagament de les pensions dins dels delictes contra les relacions familiars, les quals representen el sisè tipus delictiu més comú a Catalunya, que l'any passat va créixer un 13% (vegeu el gràfic). Per demarcacions, a Barcelona es van cometre 1.844 impagaments el 2011 (433 casos més que el 2010); a Girona, 485 (47 més); a Lleida, 296 (51 més), mentre que a Tarragona, amb 488 impagaments, se n'hi van registrar menys (tot i que només set) respecte del 2010. Dins d'aquest grup delictiu, la fiscalia, encapçalada des del juliol per Martín Rodríguez Sol, també destaca l'augment de l'abandonament de la família, i sobretot l'abandonament de nens, amb 97 casos, un 11% més.

L'any passat també es van denunciar un centenar de casos de sostracció de menors. Precisament, ahir davant la porta de la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya, al carrer Pau Claris, una dona duia un cartell penjat al coll en què denunciava la sostracció de la seva néta Thalia.

Pel que fa als cinc tipus delictius més freqüents durant el 2011 a Catalunya, el que és contra el patrimoni continua sent el primer, amb 416.080 casos, tot i que ha baixat un 4%. El segueixen els delictes de lesions, amb 96.676 denúncies, un nombre que creix un 8%; els que són contra la seguretat del trànsit, amb 26.473 casos (un 2% més, sobretot per conducció sota els efectes de l'alcohol i sense carnet); contra la llibertat, amb 8.055 denúncies (un 7,6% més), i contra l'Administració de Justícia, amb 6.629 casos incoats, una xifra que implica una reducció d'un 1,3%.

Quant a la violència domèstica, és a dir, entre persones de la mateixa família, es van registrar 3.305 delictes, la majoria per maltractaments ocasionals, prop de 200 menys que el 2010. També hi va haver un descens del nombre d'assassinats i homicidis consumats (5 el 2011 contra els 7 del 2010). En aquests casos, la fiscalia precisa que “els estrets vincles entre pares i fill no propicien les denúncies i, quan aquestes es produeixen, la necessitat d'imposar una mesura d'allunyament de vegades produeix l'efecte que els pares, que no volen allunyar els fills de l'entorn familiar, desisteixen de l'acusació i s'acullen al dret a no declarar”.

D'altra banda, els delictes de violència de gènere, amb 21.934 casos, van créixer lleument (un 0,24%). En aquest sentit, la fiscal delegada de Barcelona afirma que les polítiques d'informació a les dones, les actuacions judicials ràpides i eficaces dels casos i la lluita comuna de molts sectors socials incideixen a fer que no augmenti el nombre de denúncies de maltractament habitual”. I afegeix que moltes dones comencen a denunciar el primer o segon maltractament, fet que “evita que les situacions es perpetuïn com passava anteriorment”.

Desordres i sedició

Finalment, els delictes contra l'ordre públic, amb 3.145 incoacions (un 12% menys que el 2010), ocupen el novè lloc del rànquing de delictes denunciats per la fiscalia. S'hi especifica que es van produir vuit casos de sedició a Barcelona, els mateixos que el 2010. A més, va créixer el nombre de delictes d'atemptat a l'autoritat, que va passar de 1.414 a 1.537 (un 9% més), així com el de desordres públics (de 92 a 152), relacionats amb el desallotjament de la plaça Catalunya i les topades de la policia amb el moviment social del 15M.

LA XIFRA

416.080
delictes
contra el patrimoni es van registrar el 2011. És el delicte més estès a Catalunya, tot i que s'ha reduït un 4%.

LA FRASE

La informació, les actuacions judicials i la lluita comuna ajuden a fer que no creixi el nombre de denúncies de maltractament
Fiscal delegada de violència de gènere de barcelona

Aturen el desnonament d'una família amb dos nens

Una trentena d'activistes van impedir ahir el pas d'una comitiva judicial que anava a executar l'ordre de desnonament d'una família amb dos fills petits, un de quatre anys i l'altre de tres mesos, al barri barceloní de Ciutat Meridiana, segons l'agència Efe.

La comitiva judicial, acompanyada de manyans, es va presentar al domicili cap a les dotze del migdia, però va desistir de la seva intenció perquè els activistes estaven bloquejant el pas, sense que es produïssin incidents, segons va assegurar el president de l'Associació de Veïns de Ciutat Vella, Filiberto Bravo. “Almenys hem aconseguit guanyar temps per obrir una negociació amb l'entitat bancària i alternatives d'habitatges per a la família”, va dir Bravo. És la tercera notificació de desnonament que rep la família; en les altres dues ocasions no hi havia anat la comitiva judicial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.