Societat

La falta de finançament posa en risc el programa Erasmus

La Comissió Europea adverteix que no hi ha prou fons per pagar les beques a partir del segon semestre del 2013

Perilla també l'ajuda dels projectes de formació del Programa d'Aprenentatge al Llarg de la Vida

El curs passat
es van atorgar 240.000 beques Erasmus

El programa de mobilitat acadèmica Erasmus, segons va informar ahir el portaveu de pressupostos de la Comissió Europea, Patrizio Fiorilli, “va curt de diners”. El problema rau en el fet que el Consell de Ministres i el Parlament Europeu van aprovar, per aquest 2012, un pressupost de 129.100 milions d'euros, lluny dels 132.700 milions d'euros que demanava la Comissió Europea. Aquesta diferència posa en perill les ajudes que s'atorguen a tots els estats i al programa Erasmus en concret, ja que es necessiten 3.600 milions d'euros per als diversos programes que fomenten l'aprenentatge a l'estranger i només hi ha 500 milions d'euros disponibles.

Segons afirmen fonts de l'organisme, la situació de finançament ha resultat agreujada aquest any perquè no s'ha complert l'acord dels pressupostos i perquè la CE no té superàvit del pressupost anterior. Aquesta mateixa sort la pateixen els altres projectes que pertanyen al Programa d'Aprenentatge al Llarg de la Vida: la beca Da Vinci, de formació professional a l'estranger; la Comenius, de mobilitat i cooperació entre els centres educatius, i la Grundtvig, d'ajudes de mobilitat per al professorat.

Fonts de la CE afirmen que no hi haurà problemes per pagar als estudiants que van marxar d'Erasmus el curs passat, ni tampoc als que fan el programa aquest primer semestre; les complicacions apareixeran amb el pagament de les beques del segon semestre, és a dir, a partir de febrer. “La majoria de les ajudes per al període entre gener i setembre
ja s'han pagat, però per
al que queda de l'any només s'ha cobert el 70%”, va afirmar Fiorilli.

En total, el curs 2011/2012 es van atorgar 240.000 beques Erasmus i la CE té previst ampliar, aquest nou curs, 30.000 beques més. La dotació econòmica d'aquesta ajuda als estudiants universitaris, que es destina a cobrir una part de les despeses addicionals de residència a l'estranger i viatges, va ser de 250 euros al mes el curs passat, 4 euros menys que el 2010. A més, a la majoria dels països participants, la demanda d'aquestes beques supera àmpliament la disponibilitat que hi ha. Pel que fa a les beques Da Vinci, se'n van atorgar 64.500 i també es preveu una ampliació de 20.000 ajudes més pel curs 2012/2013. L'assignació mitjana pressupostària per als que gaudeixen d'aquesta beca és de 1.000 euros mensuals.

Per tal de trobar una solució, la Comissió Europea es reunirà el 23 d'octubre amb el Consell de Ministres i el Parlament Europeu. L'objectiu és arribar a un acord i que es transfereixin els diners que falten. El 26 de setembre, el comissari de Pressupostos, Janusz Lewandowski; el president de la Comissió Parlamentària de Pressupostos, Alain Lamassoure, i el representant del Consell de la CE, el ministre xipriota Andreas Mavroiannis, ja es van trobar, però no van poder aprovar l'ampliació del finançament perquè els estats no volen aportar més diners. “En l'última cimera, tots els estats membres van coincidir en la necessitat d'invertir en els joves i crear llocs de treball i recerca”, va assegurar Fiorilli. Per això, fonts de Brussel·les confien que es reconeixerà la importància del programa Erasmus i que es transferiran els diners restants.

Les claus

La disminució d'ajuts pot provocar un descens en la demanda

À.F

En cas que el Consell de Ministres de la Unió Europea i el Parlament Europeu no aprovin una ampliació dels pressupostos del 2012 es produirà, a partir del febrer, un retard en el pagament de les ajudes econòmiques; una situació greu per als estudiants que marxen a estudiar fora i compten amb aquests diners. Tot i això, segons expliquen fonts de la Comissió Europea, es disposarà del nou pressupost del 2013.

Si la situació empitjora i se segueix la tendència de finançar amb menys diners el programa, molts estudiants en quedaran fora. La Confederació Estatal d'Associacions d'Estudiants, la Federació d'Associacions d'Estudiants Progressistes i la Coordinadora de Representants d'Estudiants de les Universitats Públiques denuncien que aquesta experiència de formació només serà possible per a les persones que tinguin un nivell econòmic alt i que es puguin permetre l'estada sense ajuts.

Tot i la preocupació, les agències nacionals, que són les que s'encarreguen de repartir els diners a cada país, disposen en cara d'un fons de reserva que es podria utilitzar en cas que els estats no vulguin aportar més diners.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.